Figi – na zdrowe kości i nie tylko
Właśnie panuje sezon na figi. Są owocostanami figowców pospolitych – drzew rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Początkowo są jasnozielone do fiołkowo-brązowych, a potem w miarę dojrzewania wnętrze staje się złotawe do czerwonego. Smak najpierw jest mdły, a potem słodki i soczysty. Istnieje wiele odmian fig o barwie zielonej, brązowej, purpurowej, a nawet czarnej. Poza walorami smakowymi, posiadają wiele wartości odżywczych i korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Składniki odżywcze
W świeżych owocach znajdziemy około 80% wody, od 12 do 25% cukrów (glukozy i fruktozy), 1,3% białek, pektyny, witaminy: C, PP i z grupy B oraz karoten. Ponadto są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają: potas (przeciętnie 1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%). W swoim składzie mają także kwasy organiczne: cytrynowy, oksalowy i jabłkowy. Suszone figi zawierają 30% wody, ale jednocześnie udział cukrów wzrasta do 50-75%. Interesujący jest fakt, że suszenie nie powoduje utraty substancji czynnych, a wprost przeciwnie – zawartość składników odżywczych wzrasta 3- do 4-krotnie w stosunku do świeżych owocostanów. Warto wiedzieć, że świeże figi zawierają 61 kcal/100 g, po ususzeniu mają 250 kcal/100 g.
Właściwości prozdrowotne
1. Suszone figi na mocne kości i zęby
Suszone figi wyróżniają się wśród innych owoców największą zawartością wapnia. W 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 162 mg tego pierwiastka, czyli prawie tyle co w szklance mleka. Dlatego suszone figi mogą zapobiec osteoporozie. Ich częste spożywanie zalecane jest osobom starszym, kobietom w okresie menopauzy, małym dzieciom, osobom z niedoborem witaminy D i prowadzącym siedzący tryb życia.
2. Figi na pracę jelit i dolegliwości związane z nerkami
Warto wiedzieć, że suszone figi są najlepszym źródłem błonnika i zawierają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców – aż 10 g w 100 g. Błonnik wspomaga pracę jelit i pomaga uregulować pracę układu pokarmowego. Ponadto zapobiega zaparciom i rakowi jelita grubego. Figi mają działanie przeczyszczające. Pomagają także przy bólach brzucha, a także bólach menstruacyjnych. Polecane są osobom, które borykają się z zapaleniem pęcherza moczowego oraz dolegliwościami związanymi z nerkami.
3. Figi obniżają ciśnienie i korzystnie wpływają na układ krwionośny
W suszonych figach znajdziemy sporo potasu (680 mg/100g) obniżającego ciśnienie. Pomaga on udrożnić naczynia krwionośne, dzięki czemu ciśnienie tętnicze spada. Ponadto potas przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, co przyspiesza spadek ciśnienia. Dlatego figi powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.
W dodatku suszone figi mają w swoim składzie duże ilości błonnika, pomagającego obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Chroni to przed miażdżycą i chorobami serca, takimi jak udar mózgu i zawał serca. Poleca się picie soku z fig dla wzmocnienia serca i naczyń wieńcowych. Stosuje się go również w leczeniu anemii.
4. Suszone figi na stres i poprawę pamięci
Suszone figi zawierają sporo magnezu (68 mg/100 g), dzięki czemu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i aktywność mózgu. Pomagają zmniejszyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie, a także sen, pamięć i usprawnić myślenie. W związku z tym poleca się je osobom żyjącym w stresie, mającym problemy ze snem oraz pracującym ciężko fizycznie i umysłowo.
5. Figi na popęd seksualny
Figi są uważane za afrodyzjak. Poleca się je mężczyznom, którzy mają problemy z erekcją. Zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Poprawiają także wytrzymałość podczas stosunku.
Jak kupować figi?
Przy wyborze owoców powinniśmy zwrócić uwagę czy są delikatne i miękkie w dotyku. Najsmaczniejsze są te, pokryte białym równomiernym nalotem. Jest to wytrącający się cukier, świadczący o tym, że są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Po zakupie powinniśmy przechowywać je w lodówce. Ze świeżych fig możemy zrobić dżemy, konfitury i konserwy, dodać do sałatek i mięś pieczonych, a także ugotować kompot. Z suszonych i podprażonych owoców robi się napój przypominający kawę, o lekko orzechowym smaku. W Europie Południowej wytwarza się z nich wino figowe. Dodatkowo, tradycyjnym napojem wytwarzanym z suszonych fig jest figuette (figi namacza się w wodzie wraz z dodatkiem szyszkojagód jałowca).
Uwagi i przeciwskazania
Figi, daktyle i rodzynki mogą powodować migrenę i zaostrzać objawy, ze względu na zawartość tyraminy. Nie powinny po nie sięgać także osoby chore na cukrzycę. Suszone owoce mają średni indeks glikemiczny (IG = 40), a świeże nieco niższy (IG = 35). Składają się z cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ze względu na kaloryczność, osoby będące na diecie powinny wyeliminować suszone figi z jadłospisu, a świeże powinno się jeść koniecznie przed porą obiadową.
Nalewka figowa
Nalewka z fig działa wzmacniająco na serce i naczynia krwionośne, a ponadto łagodzi kaszel i ból gardła. Poniżej podajemy przepis.
Składniki:
400 g suszonych fig
4 goździki
2 litry spirytusu 96%
2 litry wody
Najpierw figi i goździki wsyp do szklanego naczynia i zalej spirytusem z wodą. Zamknij szczelnie naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 14-16 dni. Następnie zlej płyn i przecedź przez bibułę filtracyjną, a dalej przelej do butelek i odstaw na 6 miesięcy do piwnicy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo duży wybór suszonych owoców, a także kosmetyki z figami.
Źródła:
Ben-Erik van Wyk. Food plants of the world. Portland: Timber Press, 2006, s. 195.ISBN 088192-743-0.
Kaczmarczuk R. Figowce użyteczne i dekoracyjne. Wszechświat, t. 113, nr 10 Wszechświat, t. 114, nr 1–12/2012 ̶3/2013, s. 34-37.
Magdoń W. Owoce południowe. Towaroznawstwo i obrót. Warszawa: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1961, s. 86-89.
Seeliger D. (red. nacz.). Owoce i warzywa. Monachium: Teubner, 2002, s. 88. ISBN 783833814815.
poradnikzdrowie.pl