Liofilizowana esencja z fermentowanych, ekologicznych warzyw i owoców kluczem do zdrowia!
Soki otrzymywane z warzyw i owoców stanowią cenne źródło składników bioaktywnych, witamin, minerałów oraz błonnika, koniecznych dla zdrowia człowieka. Pod wpływem obróbki termicznej i enzymatycznej występujące w warzywach i owocach składniki bioaktywne (przeciwutleniacze) są najczęściej niszczone. Dlatego też tak popularne na naszych stołach wigilijnych dania z gotowanej lub smażonej kapusty czy buraka nie niosą ze sobą szczególnej wartości odżywczej. Jednak zjawisku temu można zapobiec, wykorzystując do ich konserwowania proces fermentacji i liofilizacji.
Od pokoleń metodą wykorzystywaną przez człowieka do konserwowania żywności, celem przedłużenia jej trwałości w sposób naturalny jest fermentacja, nazywana również kiszeniem.
Proces fermentacji
W procesie fermentacji przy udziale bakterii mlekowych lub drożdży w warunkach beztlenowych związki organiczne znajdujące się np. w warzywach i owocach ulegają przemianom chemicznym w wyniku aktywności metabolicznej drobnoustrojów. Dzieje się tak w następstwie ich różnorodnych reakcji enzymatycznych. W wyniku fermentacji powstały produkt ma przedłużoną trwałość bez dodatków konserwujących, dzięki licznym substancjom bakteriostatycznym i bakteriobójczym. Są wytwarzane przez bakterie mlekowe biorące udział w tym procesie. Podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego i inne bakterie syntetyzują witaminy i minerały, wytwarzają biologicznie aktywne peptydy z enzymami, takimi jak np. proteinaza i peptydaza, usuwają również niektóre substancje antyżywieniowe, szkodliwe dla naszego zdrowia.
Produkty fermentowane to także naturalne źródło korzystnej dla zdrowia człowieka mikroflory probiotycznej, której właściwości prozdrowotne zostały potwierdzone w badaniach medycznych. Mikroflora probiotyczna zawarta w produktach fermentowanych korzystnie oddziałuje na mikroflorę jelita grubego, zapobiega biegunkom po terapii antybiotykowej lub infekcji rotawirusowej (Lb. Rhamnosus GG i Lb. casei Shitota); stymuluje układ odpornościowy (Lb. casei Shitota, Lb. Casei DN-114001 lub Lb. johnsonii); obniża aktywność enzymów fekalnych (Lb. Gasseri, Lb. acidophilus) oraz wiąże cholesterol (Lb. Acidophilus, Lb. bifidum).
Ponadto niektóre szczepy probiotyczne wykazują również aktywność antymutagenną i antykancyrogenną, ponieważ wykazują zdolność do wytwarzania substancji hamujących aktywność enzymów kałowych takich jak: b. glukuronidazy, azoreduktazy i nitroreduktazy. Enzymy te są zaangażowane w aktywizację mutagenów i prokancerogenów. Kwasy organiczne produkowane przez różne szczepy Lb. Acidophilus i B. bifidum również wykazują aktywność antymutagenną.
Proces liofilizacji
Liofilizacja jest drugą metodą konserwowania, która pozwala utrwalić wszystkie występujące w warzywach i owocach bioskładniki. Liofilizacja jest procesem składającym się z trzech etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji, polegającym na usunięciu rozpuszczalnika z zamrożonego materiału na drodze sublimacji. Suszenie sublimacyjne powoduje, że większość reakcji chemicznych i mikrobiologicznych mogących zachodzić w artykułach żywnościowych sprzyjających ich psuciu się, zostaje zahamowana. Występujące warunki w procesie liofilizacji uniemożliwiają rozwój drożdży, grzybów, patogenów i przetrwanie szkodliwych bakterii, a tym samym są korzystne dla naszego zdrowia. Ponadto bardzo mała zawartość wody, mniej niż 2%, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu. Suszenie sublimacyjne ogranicza chemiczne i enzymatyczne reakcje aromatu oraz degradację związków, np. antocyjanów, witamin, makro i mikroelementów.
Suplementy Powerbiotic
Suplementy Powerbiotic wykazują wysokie i stałe stężenie korzystnych dla zdrowia substancji polifenoli, pektyn, przeciwutleniaczy i mikronizowanego błonnika. Błonnik jest skutecznym probiotykiem. W preparatach Powerbiotic znajduje się kilka tysięcy różnych szczepów bakterii, w tym ponad 700 szczepów bakterii kwasu mlekowego. Tak różnorodny profil flory bakteryjnej jest fizjologiczny dla człowieka oraz ma udowodnione korzystne działanie w regulacji trawienia, a także pracy jelit. Ponadto preparaty Powerbiotic powstają z ekologicznych warzyw i owoców z najczystszych regionów Polski w opatentowanym procesie produkcji.
Liofilizat fermentowanego soku ekologicznego z buraka czerwonego
Liofilizat fermentowanego soku ekologicznego buraka czerwonego możesz stosować w każdym okresie życia, ponieważ:
- oczyszcza krew i wypłukuje kwas moczowy z organizmu,
- właściwe proporcje sodu i wapnia w soku buraka korzystnie wpływają na pracę serca, stabilizują ciśnienie krwi,
- zawiera betalainy oraz witaminę A i C, które są silnymi antyoksydantami, chronią organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników i dlatego wykazują działanie antynowotworowe, antykancerogenne, antymiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
- zawiera witaminy z grupy B, które przeciwdziałają stresowi i depresji,
- wysoka zawartość błonnika przyspiesza przemianę materii, wspomaga redukcję masy ciała, hamuje apetyt na słodycze,
- wykazuje skuteczność w zakresie poprawy wydolności wysiłkowej u osób i sportowców, którzy przed wysiłkiem fizycznym pili sok z buraka bogaty m.in. w tlenek azotu powodujący zwiększenie ukrwienia mózgu, lepsze ukrwienie mięśni, rozszerzenie naczyń krwionośnych, ich regenerację i ogólną wydolność organizmu.
Liofilizat fermentowanego soku z ekologicznej kapusty głowiastej białej
Liofilizat ten mogą stosować osoby potrzebujące wsparcia procesów trawiennych oraz w stanach osłabienia organizmu, obniżenia odporności, narażenia na stres, ponieważ:
- bakterie kwasu mlekowego w nim zawarte dobrze oczyszczają przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, stwarzają idealne warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii jelitowych oraz poprawiają trawienie,
- reguluje zasadowość i kwasowość żołądka (dawka 350 mg liofilizatu pół godziny przed jedzeniem zapobiega wytwarzaniu się gazów w żołądku),
- jest bogatym źródłem glukozynolanów zawierających siarkę. Z nich powstają izotiocyjaniny, tiocyjaniny i indole, które chronią przed rakiem piersi, jąder, prostaty, pęcherza, jak również okrężnicy,
- zawiera witaminę U (to S-metylometiomina), która ma działanie antynowotworowe (układ pokarmowy – żołądek), przyspiesza gojenie wrzodów żołądka,
- jest źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed deformacją i uszkodzeniami genetycznymi,
- zawiera flawonoidy, antocyjany, polifenole, betacyjaniny, betaksyntyny, witaminy oraz pektyny, dlatego ten liofilizat może być wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej, a ponadto flawonoidy wykazują działanie grzybobójcze, zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych i serca.
Liofilizat soku z fermentowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium
Sok bogaty jest w chemiczne metabolity specyficzne dla poszczególnych szczepów bakterii oraz w uwolnione organelle komórkowe w postaci mikrowakuoli o działaniu immunostymulującym. Liofilizat soku poddanego fermentacji jabłek Gold Milenium mogą stosować osoby, które poszukują sposobu na poprawę funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej. Jest polecany w celu poprawę odporności w okresach osłabienia organizmu, przy dużym wysiłku fizycznym i stresie. Szczególnie polecany jest osobom nietolerującym laktozy i białka mleka.
Zawarte w soku błonnik i pektyny pomagają:
- eliminować z organizmu toksyny i metale ciężkie,
- ograniczać wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów,
- spowalniać rozkład węglowodanów,
- regulować pracę przewodu pokarmowego,
- wpływać na rozwój korzystnej flory jelitowej.
Występujące w soku związki fenolowe wykazują działanie antyutleniające, wspomagają procesy neutralizacji wolnych rodników. W dodatku zapobiegają także chorobom układu krążenia, neurodegeneracyjnym i nowotworowym.
dr hab. n. med. Prof. em. UM Anna Głowacka