Ananas - owoc o wszechstronnych właściwościach
Ananas. Ananas (Ananas comosus L.) pochodzi z Ameryki Południowej. Jego ojczyzną jest Brazylia, gdzie występuje w stanie dzikim. Uprawia się go także w Chinach, Malezji, na Filipinach i Hawajach. Jadalny jest owoc ananasa o wadze 1-2 kg (nawet do 5 kg) z charakterystycznym pióropuszem liści i łuskami. Na plantacjach rozmnaża się ananasy odrywając odrosty.
Świeży owoc ananasa posiada cenne właściwości odżywcze, prozdrowotne i oczyszczające.
Właściwości odżywcze
Owoc bogaty jest w cukry, błonnik, minerały: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, miedź, magnez, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy, a także bromelainę – enzym, który posiada wiele ważnych właściwości – przeciwobrzękowych, przeciwzapalnych i odchudzających. Możemy go także kupić w formie suplementu, albo spożywać w postaci świeżego owocu. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, wybierzmy suszone.
Właściwości prozdrowotne
Wspomaga pracę układu pokarmowego
Działanie ananasa opiera się na właściwościach bromelainy, która rozkłada białka do polipeptydów, przez co usprawnia trawienie. Ponadto stosuje się ją przy niestrawności i dla pobudzenia wydzielania soków żołądkowych. Zapobiega także zaparciom i wzdęciom. Należy jednak spożywać ten owoc na surowo.
Ananas na odchudzanie
Bromelaina przyspiesza przemianę materii oraz wykazuje właściwości oczyszczające – poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynu w organizmie. Zawiera również pektyny, które pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości na długo. Wspomaga również proces detoksykacji organizmu. O jego pozytywnej roli jako przyspieszacz spalania tłuszczu pisaliśmy na naszym blogu.
Ananas na trudno gojące się rany
Owoc jest pomocny w procesie gojenia się ran – zarówno tych pooperacyjnych, jak i oparzeniowych. Działa odkażająco. Bromelaina jest stosowana również w razie ukąszeń i ugryzień przez zwierzęta.
Ananas łagodzi stany zapalne
Bromelaina posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często stosuje się ją w medycynie sportowej do leczenia obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów. Hamuje proces syntezy prostaglandyn prozapalnych, odpowiedzialnych za ból i stany zapalne. Ma właściwości podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Ananas na stawy
Ananasa stosuje się także w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów oraz przy atakach dny moczanowej. Łagodzi ból i ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego, który gromadzi się w organizmie powodując schorzenie.
Pomaga zapobiegać osteoporozie
W ananasie znajdują się mangan, miedź i żelazo – pierwiastki, które odpowiadają za kondycję kości. Mangan pomaga w przyswajaniu wapnia przez organizm i wspomaga jego wchłanianie przez tkankę kostną. Żelazo zapobiega łamliwości kości. Miedź współuczestniczy w tworzeniu kolagenu, który znajduje się w kościach.
Powoduje przyrost masy mięśniowej
Bromelaina powoduje zwiększenie przyswajalności białek, które są materiałem budulcowym mięśni. Przyspieszając trawienie białek przyczynia się bezpośrednio do zwiększenia masy mięśniowej.
Pomocny przy infekcjach układu oddechowego
Płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa łagodzi kaszel. Bromelaina zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może być stosowana przy astmie i przewlekłym zapaleniu oskrzeli.
Wspomaga układ odpornościowy
W 100 g ananasa znajdziemy 48 mg witaminy C, co zaspokaja 80% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Jest ona bardzo silnym antyoksydantem i wspiera nasz układ odpornościowy.
Ananas obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo
Bromelaina przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza zakrzepy. Dzięki temu zapobiega chorobie wieńcowej i zakrzepowemu zapaleniu żył.
Zastosowanie w kosmetyce
Kosmetyki na bazie ananasa można stosować przy każdym typie cery, ale szczególnie polecane są osobom z przebarwieniami, trądzikiem i przy cerze naczynkowej. Witamina C zawarta w owocu rozjaśnia skórę, likwiduje przebarwienia i wzmacnia naczynia krwionośne, kwasy organiczne i bromelaina delikatnie złuszczają naskórek, minerały odżywiają skórę. Ze względu na obecność bromelainy, którą stosuje się w peelingach enzymatycznych. Ananas odznacza się działaniem przeciwobrzękowym i przeciwzapalnym, dlatego często wykorzystuje się go kremach i balsamach antycelullitowych. W Delikatesach Ekologicznych "Aleeko" znajdziecie Państwo na przykład jogurt do ciała o zapachu świeżego ananasa firmy Nacomi lub żel pod prysznic firmy Sante
Przeciwwskazania i uwagi
Te wszystkie właściwości posiada świeży, dojrzały ananas. Należy unikać tych z puszki, w słodkiej zalewie, ponieważ nie mają one właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Ananasa powinno się jeść w pierwszej połowie dnia, ponieważ jest bogatym źródłem cukrów prostych, a ich nadmiar może odkładać się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Bromelaina wchodzi w reakcję z niektórymi lekami (zwłaszcza tetracykliną i amoksycykliną) oraz lekami przeciwzakrzepowymi i uspokajającymi, zwiększając wchłanianie tych leków i potęgując ich działanie.
Diabetycy powinni spożywać ananasa w ograniczonych ilościach, ponieważ jest bogatym źródłem cukrów prostych i podnosi poziom glukozy we krwi (IG = 59). Chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać ananasa z puszki i suszonego.
Bromelaina może wywoływać alergię. Powinny na nią uważać osoby, które mają alergię na pszenicę, selera, marchew, koper włoski oraz pyłki traw. Dodatkowo nie powinny spożywać tego owocu osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność, a także zmagające się z chorobami wątroby i nerek.
Lekarze nie zalecają codziennego spożycia ananasa przez kobiety w ciąży, ze względu na istniejące przesłanki, że bromelaina może nadmiernie stymulować szyjkę macicy. Nie ma jednak na ten fakt dowodów naukowych.
Jak kupić dobrego ananasa?
Świeży ananas ma silnie słodki zapach przy koronie, jego skórka jest złotawożółta. Im cięższy tym lepiej, ponieważ świadczy to o mięsistym, soczystym miąższu.
Źródła:
Pavan R., Jain S., Kumar Sh., Kumar A. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Hindawi Publishing Corporation Biotechnology Research International Volume 2012, Article ID 976203, 6 pages.
Wakasa K. (1989) Pineapple (Ananas comosus L. Merr.). In: Bajaj Y.P.S. (eds) Trees II. Biotechnology in Agriculture and Forestry, vol 5. Springer, Berlin, Heidelberg.