Rozgrzewające potrawy i napoje na chłodną porę roku
Rozgrzewające przepisy. Gdy za oknem chłodne dni, nasz organizm potrzebuje pożywienia, które nas szybko i skutecznie rozgrzeje. Dieta zimą powinna być bardziej kaloryczna, a posiłki które spożywamy – ciepłe. Lekkie sałatki możemy w tym okresie zamienić na pożywne zupy, a na śniadanie zamiast kanapek dobrze zjeść ciepłą owsiankę lub jaglankę. Nasz organizm w dodatku docieplą aromatyczne napoje z dodatkiem imbiru, soku z malin, kardamonu, cynamonu. Podajemy kilka przykładowych przepisów. Ponadto zimą na rozgrzewkę dobra będzie gorąca kąpiel, sauna oraz inhalacje z wykorzystaniem olejków eterycznych – eukaliptusa, sosny lub tymianku.
Rozgrzewające dodatki
Śniadania na ciepło
Owsianka z jabłkami i cynamonem
Składniki (2 porcje):
2 filiżanki płatków owsianych (ok. 140 g) - najlepiej błyskawicznych
4 filiżanki mleka owsianego (lub innego)
szczypta soli
jabłko (najlepiej kwaskowate i twarde) – można też użyć jabłka pieczonego w piekarniku – będzie jeszcze smaczniejsza
szczypta kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
rodzynki (2łyżeczki)
jogurt grecki (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Najpierw do średniego rondelka wsyp płatki owsiane, szczyptę soli i dodaj mleko owsiane. Następnie całość delikatnie zagotuj i trzymaj na niskim ogniu przez 15 minut cały czas mieszając. Jabłko pokrój w drobną kostkę, dodaj razem z cynamonem, kardamonem, kiedy płatki pochłoną płyn z rondelka i wymieszaj. Gotowe rozgrzewające danie podaj w miseczce. Na końcu wierzch posyp orzechami włoskimi, rodzynkami, cynamonem, a na sam koniec polej miodem i jogurtem greckim.
Jaglanka ze śliwkami i cynamonem
Składniki (3 porcje):
przezroczysty słoiczek
100 g suchej kaszy jaglanej (1 woreczek)
1/4 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego
ksylitol do osłodzenia
6 dużych śliwek (lub powidła śliwkowe)
sok z 1/4 dużej pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Na początku kaszę ugotuj na mleku lub wodzie, a następnie połącz ją z 1/4 szklanki wody lub mleka i dodaj ksylitol (według uznania). Potem całość zblenduj na jednolitą masę, a następnie dodaj sok z pomarańczy. Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w mniejsze kawałki, przełóż na patelnię, posyp cynamonem i odrobiną ksylitolu, a następnie praż na patelni na małym ogniu, regularnie mieszając. Uważaj, by całość się nie przypaliła. Gdy śliwki zmiękną odstaw je na chwilę do ostygnięcia. Przekładaj w słoiczku na zmianę masę jaglaną i śliwki do momentu skończenia się produktów. Dodatkowo można dodać trochę masła orzechowego lub orzechów włoskich.
Pożywne i rozgrzewające zupy
Zupa z czerwonej soczewicy
Jedną z nich jest zupa z czerwonej soczewicy, która nie tylko ma właściwości rozgrzewające, ale jest bardzo sycąca. Soczewica zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego (85%) i ma niską zawartość sodu. Ponadto jest skarbnicą potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Jest to pomocne przy nadciśnieniu tętniczym. Ponadto soczewica ma sporo błonnika, który sprzyja redukcji poziomu "złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. W dodatku pomaga także przy leczeniu anemii megaloblastycznej.
Składniki:
400 czerwonej soczewicy łuskanej
3 cebule
4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą (ewentualnie 500 ml gęstego soku pomidorowego)
czosnek - 4 ząbki
2 łyżeczki soli
2 litry wody lub bulionu warzywnego
1-2 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry, garam masala
opcjonalnie 1 szklanka mleka kokosowego
kiełki
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać cebulę i pokroić w kostkę. Następnie obieramy czosnek i imbir, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dalej w garnku teflonowym lub żeliwnym podsmażyć na oliwie cebulę, dodać czosnek, przyprawy i wymieszać. Następnie gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę w ilości około 2 litrów. Zupa z soczewicy musi się gotować krótko - około 20 minut, ponieważ łatwo się ona rozpada. Na końcu dekorujemy mlekiem kokosowym i kiełkami, ponadto doprawiamy przyprawami do smaku.
Zupa serowa z pulpetami
Składniki na zupę:
3 litry wody
3 kostki rosołowe lub bulion mięsny
4 marchewki
1 pietruszka
2 pory
kawałek selera
Składniki na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
4 serki topione
przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, ostra papryka, imbir
Przygotowanie:
Najpierw składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, potem odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka. Następnie usmażyć pieczarki i cebulę, a potem dodać do zmiksowanych jarzyn. Ponadto przyprawić mięso, dodać cebulę, obtaczać w grysiku. Następnie obsmażyć na patelni na oleju, wrzucić do zupy i gotować przez chwilę. Serki roztrzepać w odlanej wcześniej zupie i dodać do całości. Potem doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można również dodać także oregano i bazylię. Ponadto przyprawić do smaku ostrą papryką lub imbirem.
Gulasz wołowy
Wołowina to cenne źródło białka. Ponadto jest bogata w żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, jest cennym źródłem kwasu linolowego (CLA) i L-karnityny.
Składniki:
0,5 kg wołowiny
2 papryki (żółte, czerwone lub obie)
2 marchewki
1 cebula
natka pietruszki
1 l bulionu
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na początku kroimy paprykę i marchewkę na średniej wielkości kawałki. Następnie cebulę kroimy w piórka lub kostkę i potem szklimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym wrzucamy do osobnego naczynia lub prosto do garnka, w którym będziemy przygotowywać gulasz. Następnie wołowinę kroimy w dość grubą kostkę, dalej solimy i pieprzymy. Potem podsmażamy na średnim ogniu na oleju. Czekamy aż mięso się zarumieni i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, ponadto dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut.
Krem z pieczonej dyni
Dynia jest bogata w beta-karoten, który obniża poziom „złego” cholesterolu. Ponadto pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. W dodatku jest pomocna przy problemach z prostatą i przy odchudzaniu. Szerzej o właściwościach dyni pisaliśmy na naszym blogu.
Składniki:
średniej wielkości dynia
około 1,5 litra bulionu warzywnego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Najpierw dynię przekroić na pół, potem usunąć miąższ i pestki, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy posmarować olejem z pestek winogron, doprawić dynię kurkumą, oprószyć solą. Potem piec w 190 st. C. około godziny (w zależności od wielkości dyni może to być 40 minut). W dodatku około 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do piekarnika ząbki czosnku. Następnie upieczoną dynię pozostawić do wystygnięcia, obrać ze skórki, przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Potem dodać do zupy czosnek obrany z łupinek. Dalej doprawić świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotować i gotować jeszcze około 5 minut. Na końcu rozgrzewające danie dokładnie zmiksować, w razie konieczności dolewając również jeszcze trochę gorącego bulionu.
Dania na obiad
Komosa ryżowa z pieczoną dynią i cukinią
Komosa jest dobrym substytutem mięsa. Ponadto jest sycąca, jednocześnie dodaje sił i bardzo dobrze smakuje w połączeniu z warzywami.
Składniki:
kawałek dyni pokrojonej w kostkę
kawałek cukinii pokrojonej w kostkę
cebula
4 ząbki czosnku
prażone pestki słonecznika
awokado
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
kiełki
sól
świeżo zmielony pieprz
nasiona czarnuszki i sezamu
Przygotowanie:
Na początku komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem dynię i cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie cebulę, czosnek, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Awokado kroimy w kostkę, podprażamy pestki słonecznika. Do miseczki przekładamy ugotowaną komosę, mieszamy upieczone i usmażone warzywa, posypujemy pestkami słonecznika, czarnuszką, sezamem, kiełkami oraz pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Pieczona dynia i suszone pomidory
Składniki:
dynia piżmowa (możemy tu dodać inne dowolne warzywa np. cukinię, paprykę, bakłażan, czosnek, cebulę, marchew)
świeży imbir
sól
świeżo mielony pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną w kostkę dynię i posypujemy chilli, solą, pieprzem, i startym na tarce imbirem. Wszystko zalewamy do połowy wodą i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Pieczemy przez ok. 40 minut aż dynia będzie miękka. Wtedy dodajemy suszone pomidory i pieczemy jeszcze chwilę. W trakcie pieczenia mieszamy dynię łyżką, aby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą. Po wyjęciu z piekarnika rozgrzewające danie posypujemy kolendrą, czarnuszką, sezamem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczone bataty z burakami
Składniki:
bataty
ugotowany burak
serek kozi
sól
Przygotowanie:
Na blaszce układamy pokrojone bataty, które smarujemy masłem klarowanym. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia nakładamy pokrojonego buraka i orzechy. Pieczemy ok. 5 minut. Wyjmujemy, nakładamy kozi serek, posypujemy kozieradką, pieprzem, ostropestem, czarnuszką lub sezamem. Skrapiamy oliwą.
Napoje na rozgrzewkę
Zimowa herbata
Jej składniki możemy dobrać według uznania, ale cytrusy, imbir, miód i korzenne przyprawy, to podstawa tej herbaty. Zamiast soku malinowego możemy dodać inne rozgrzewające składniki: sok z czarnego bzu lub z dzikiej róży. Przydadzą się tu także domowe konfitury, np. z malin, płatków róży czy śliwek. Warto dodać też trochę kurkumy.
Składniki:
dzbanek gorącej czarnej herbaty
2 pomarańcze
2 cytryny
korzeń imbiru (ok. 3 cm)
2 łyżki miodu np. akacjowego
3 łyżki soku malinowego
pieczone lub suszone jabłka
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i cytryny. Pozostałe owoce dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. Korzeń imbiru pokrój na drobne kawałki, do dzbanka wrzuć owoce, wlej sok z cytrusów, sok malinowy, miód, dodaj imbir, goździki oraz cynamon. Herbata najlepiej smakuje po chwili, po 5-10 minutach od przygotowania, dlatego dobrze wykorzystać dzbanek z podgrzewaczem.
Czekolada po meksykańsku
Ten gorący napój nie tylko rozgrzewa, ale poprawia nastrój ze względu na czekoladę, która produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia.
Składniki:
szklanka mleka (może być roślinne)
4 łyżeczki cukru trzcinowego
pół szczypty soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady
naturalny ekstrakt waniliowy
ewentualnie chilli lub tabasco jeśli wolimy bardziej pikantną wersję
Przygotowanie:
Gotujemy w garnku szklankę mleka, cukier trzcinowy, cynamon i pół szczypty soli. Gdy składniki się rozpuszczą dorzucamy pół tabliczki czekolady rozdrobnionej na kawałki. Podgrzewamy ciągle mieszając, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego. Wszystko ubijamy trzepaczką, by napój był puszysty. Czekoladę podajemy z laską cynamonu. Możemy dodać silnie rozgrzewające przyprawy - chilli lub odrobinę tabasco.
Masala czaj
To niezwykle aromatyczna, pyszna, pożywna i relaksująca herbata przyrządzana na indyjski sposób. Jest wiele przepisów na tą herbatę, ale podstawą jest mleko lub mocna czarna kawa i dużo przypraw. Do tego słodycz miodu.
Składniki:
dwie szklanki wody
rozgrzewające korzenne przyprawy: pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru
szklanka mleka (może być roślinne)
trzy łyżeczki czarnej herbaty
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku miodem.
W naszych Delikatesach możecie Państwo się zaopatrzyć w gotowe rozgrzewające herbaty.