Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Dieta antystresowa

Dieta antystresowa jest przeznaczona dla osób zabieganych i zapracowanych, żyjących pod presją czasu. Ciągły pośpiech, telefony, krótkie terminy na wykonanie zadania, brak czasu na spokojny posiłek w pracy…to niestety codzienność większości z nas. Żyjemy pod presją goniącego nas czasu. W sytuacjach stresowych sięgamy po słodycze i inne przekąski, które szybko podnoszą poziom cukru. Po chwilowej uldze, znowu odczuwamy spadek energii, wahania nastrojów i irytację, a w naszym organizmie następuje nagły skok kortyzolu – hormonu stresu.

Często w sytuacjach stresowych mamy pod ręką niezdrowe produkty, a stres plus niezdrowa dieta, to bardzo niekorzystne połączenie. Wykonano badanie, któremu poddano kobiety w różnych wieku. Okazało się, że kobiety, które narażone były na działanie obydwu czynników, cierpiały na otyłość brzuszną, stres oksydacyjny i insulinooporność (która prowadzi do cukrzycy). W przypadku kobiet, które nie spożywały tłustych i słodkich potraw, choroby te nie wystąpiły. Co zatem powinniśmy jeść, aby jak najbardziej zredukować poziom stresu i dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych? Dieta antystresowa pomoże Ci spokojnie funkcjonować, nawet w ciągłym stresie i wydajniej wykonywać powierzone zadania.

Gdy się stresujemy, gonią nas terminy i pracujemy pod presją czasu potrzebujemy odpowiedniej diety

Witaminy z grupy B

Niedobory witaminy B mogą zaburzyć pracę układu nerwowego. Dlatego w sytuacjach stresowych powinniśmy zadbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Zatem warto jadać następujące produkty:

- zielone warzywa i owoce, np. awokado – zawarte w nim witaminy z grupy B, pomagają złagodzić uczucie niepokoju i stres. Zawiera też potas i tłuszcze nienasycone, które wspomagają pracę układu krwionośnego, redukując w konsekwencji ciśnienie tętnicze,

- otręby, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż,

- pieczywo razowe, produkty zbożowe gruboziarniste,

- suche nasiona roślin strączkowych,

- kiełki pszenicy,

- drożdże piekarskie,

- mięso - szczególnie wątróbkę i dziczyznę,

- mleko, chudy ser,

- jajka,

- orzechy,

- grzyby.

Magnez

Stres powoduje szybsze pozbywanie się magnezu z naszego organizmu, a w konsekwencji niedobory tego pierwiastka mogą wywołać rozdrażnienie, lęk, brak skupienia, drżenie mięśni. Dieta antystresowa musi zawierać produkty bogate w magnez:

- szpinak, jarmuż, botwina, brokuły, bób, kukurydza, soja,

- awokado,

- kakaogorzka czekolada,

- suszone morele,

- mandarynki, czarne porzeczki, maliny, banany,

- czarnabiała fasola, groszek zielony,

- kiełki soi i soczewicy, zarodki pszenne,

- orzechy – włoskie, nerkowca, migdały,

- nasiona, pestki dyni, mak, siemię lniane,

- kasza gryczanajaglana, płatki owsiane, ryż brązowy,

- wody mineralne bogate w jony magnezu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3

Kwasy omega-3 mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego podczas diety antystresowej. Obniżają ponadto poziom złego cholesterolu we krwi, a jednocześnie łagodzą objawy PMS. Osoby, których dieta jest bogata w te kwasy, rzadziej odczuwają niepokój czy zapadają na depresję. Gdzie zatem je znajdziemy?

- w tłustych rybach: makreli, dorszu, halibucie, łososiu, sardynkach, śledziach, owocach morza i glonach morskich,

- portulace pospolitej – jadalnym chwaście,

- oleju lnianym, rzepakowym, rydzowym, sojowym,

- awokado,

- nasionach konopi siewnej,

- orzechach włoskich.

Kiszone warzywa i produkty z naturalnymi probiotykami

Badania pokazują, że na nasze samopoczucie i poziom stresu wpływ ma flora bakteryjna jelit. Okazuje się nawet, że chroni przed depresją. Co więcej, sygnały z tej części docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego i regulują nasze samopoczucie. Jednak trzeba pamiętać, aby równocześnie jeść także prebiotyki, które stanowią substrat do rozwoju pożytecznych bakterii i grzybów – cykorię, zielone banany, płatki owsiane. Aby zadbać o prawidłową florę bakteryjną naszych jelit, jedz produkty z naturalnymi probiotykami, zawartymi w:

- kiszonych warzywach, np. kapuście czy ogórkach,

- jogurtach, kefirze, maślance,

- tempehu, tofu, kimchi,

- zakwasie buraczanym i chlebowym.

Węglowodany złożone

Dieta antystresowa musi być bogata w odpowiednie cukry - węglowodany złożone. Węglowodany zwiększają poziom serotoniny w organizmie. Serotonina jest rodzajem neuroprzekaźnika, który korzystnie wpływa na samopoczucie. W dodatku dodają energii. Węglowodany złożone znajdziemy w takich produktach jak:

- pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe,

-makarony z ziarna z pełnego przemiału,

- owsianka.

Tryptofan, anandamid, dopamina, serotonina, antocyjany

Tryptofan jest aminokwasem, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zawierają go np.

- szparagi,

- mięso z indyka,

- soja,

- pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu.

Gorzka czekolada (powyżej 70%) zawiera anandamid, czyli kannabinoidowy związek chemiczny, który jest nazywany  „związkiem radości”. Działa tak samo jak THC zawarte w marihuanie, jednak w przeciwieństwie do niej, nie oddziałuje na cały mózg.

Borówka amerykańska ma w swoim składzie antyoksydanty (przeciwutleniacze) odpowiedzialne za produkcję dopaminy – hormonu, który reguluje nastrój. Dieta antystresowa powinna zawierać dużo antyoksydantów, odpowiedzialnych za produkcję dopaminy.

Z kolei ciemnozielone warzywa są zasobne w kwas foliowy, który pomaga produkować neurotransmitery, takie jak dopamina i serotonina. Ponadto badania donoszą, że ludzie których dieta jest bogata w produkty zawierające kwas foliowy (np. jarmuż, szpinak, szczaw) są mniej narażeni na depresję.

Dodatkowo w czarnej porzeczce zawarte są antocyjany, czyli przeciwutleniacze, które łagodzą stany napięcia i poprawiają koncentrację.

Witamina C

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia układ immunologiczny i pozwala uchronić się przed infekcjami. W silnym stresie jesteśmy bardziej na nie narażeni, bo nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Dodatkowo witamina C zapobiega zmęczeniu, znużeniu i obniża poziom hormonu stresu w organizmie. Dobrymi źródłami witaminy C są:

- cytrusy, kiwi,

- owoce dzikiej róży, porzeczki,

- papryka,

- natka pietruszki,

- brokuły,

- ziemniaki.

Herbatki ziołowe i soki świeżo wyciskane

Warto zastąpić nimi kolejną filiżankę herbaty czy kawy. Bardzo dobrze i uspokajająco działają, np. rumianekmelisa, zielona herbata, albo herbatki na stres. Sięgnijmy po zdrowe koktajle, smoothie i świeżo wyciskane soki.

Suplementy

W Delikatesach Ekologicznych Aleeko znajdziecie Państwo wiele produktów dla osób żyjących bardzo aktywnie, narażonych na stres i dużo pracujących, np. Polygemma, Dr Ratha, Biolitu, oraz wielu innych marek. Co ważne, są one bezpieczne dla naszego zdrowia i nie mają skutków ubocznych. Dlatego możemy się nimi wspomóc.  Warto zwrócić uwagę na adaptogeny roślinne i grzyby. W radzeniu sobie z wysiłkiem i zmęczeniem pomoże nam np. żeń-szeń, Ashwagandha, Reishi.