Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Zdrowe zamienniki potraw wielkanocnych

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Na pewno wielu z nas zastanawia się, jakie pyszne dania zaserwować na świątecznym stole. Jednak my namawiamy Państwa, żeby potrawy w menu były nie tylko smaczne, ale w dodatku zdrowe. Prezentujemy poniżej przepisy, które nawiązują do tradycyjnych, świątecznych potraw, ale w zdrowszej wersji. Być może zachęci to kogoś z Państwa do realizacji zaległych noworocznych postanowień do zmiany diety i trybu życia? Wiosna, po leniwym, zimowym okresie to czas kiedy się odradzamy na nowo, zgodnie z rytmem przyrody. Dlatego warto wtedy także przeprowadzić wiosenny detoks i podjąć nowe wyzwania.

Żurek - to nieodłączny element tradycyjnego wielkanocnego stołu.

Żurek o obniżonej zawartości tłuszczu

Składniki:

0,5 l zakwasu

2,5 l wody

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera (100 g)

biała część pora

250 g kiełbasy z piersi kurczaka albo kiełbaski wiedeńskie w zalewie

zioła - majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

2 łyżeczki chrzanu

4 ząbki czosnku

Dodatki:

4 ekologiczne jajka

Przygotowanie:

Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj pół godziny, a następnie wyjmij warzywa i dolej szklankę zakwasu. Następnie sprawdź czy żurek nie jest zbyt kwaśny. Dopraw ziołami, chrzanem i pieprzem. Ugotuj jajka do żurku, pokrój w ćwiartki.

Żurek jaglany z chrzanem

Składniki (4 porcje):

zakwas do żurku jaglany – 1 butelka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3 sztuki ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

pół łyżeczki majeranku

5 ziemniaków

4 jaja na twardo

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka chrzanu

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy i zacznij gotować na małym ogniu. W dodatku na patelni zeszklij cebulę, dodaj do zupy. Posiekaj czosnek i dodaj go do zupy. Następnie, kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj zawartość zakwasu i wlewaj ciągle mieszając. Zagotuj. Podawaj z jajkami i świeżym majerankiem.

Jajka – są symbolem nowego życia. Możemy je podać na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem będą jajka faszerowane. 

Jajka faszerowane szpinakiem

Składniki (4 porcje):

6 jajek

100 g szpinaku świeżego lub mrożonego

sól himalajska, pieprz – do smaku

2 łyżki majonezu ekologicznego

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo (10 minut), odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i układamy na ręczniku papierowym. W dodatku, każde jajko przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka miksujemy blenderem ręcznym ze szpinakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak w rezultacie, przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy połówki białek.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

2 jajka

40 g wędzonego łososia ekologicznego

sok z cytryny

łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Po pierwsze, jajka ugotuj na twardo, wyjmij żółtka. Zmiksuj je z łososiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodaj koperek i wymieszaj. Tak przygotowany, w rezultacie, farsz nakładaj przy pomocy rękawa cukierniczego i udekoruj koperkiem.

Jajka faszerowane z kiełkami

Składniki:

2 jajka

2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki

łyżka jogurtu greckiego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj jajka, wyjmij z nich żółtka. Zmiksuj żółtka z jogurtem, solą i pieprzem, a następnie dodaj kiełki i wymieszaj. Nakładaj farsz przy pomocy rękawa cukierniczego i udekoruj kiełkami.

Jajka faszerowane awokadoJajka faszerowane awokado

Składniki:

2 jajka

pół dojrzałego awokado

sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw jajka ugotuj na twardo i wyjmij z nich żółtka. Zmiksuj żółtka z pokrojonym w kostkę awokado, dopraw solą i pieprzem, a następnie nakładaj farsz przy pomocy rękawa cukierniczego.

Jajka pieczone w szynce z wiosennymi warzywami

Składniki:

2 jajka

2 plastry szynki parmeńskiej

pieczarka

sól himalajska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czarnuszka

szczypior/kiełki, ulubione warzywa

Przygotowanie:

Najpierw piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy szynką parmeńską (również na bokach), potem dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę, dalej ostrożnie wbijamy jajko i posypujemy przyprawami. Pieczemy aż do ścięcia białka, w zależności od tego czy chcemy jajko na miękko czy na twardo ok. 15-20 minut. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem, kiełkami i warzywami.

Majonez – wykorzystujemy go jako dodatek do wielu potraw na świątecznym stole. Możemy kupić dobrej jakości ekologiczny majonez, lub zrobić go samemu.

Majonez domowy

Składniki:

1 jajko

1 łyżeczka ekologicznej musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

ok. 350 ml oleju rzepakowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw jajko wbij do wysokiego naczynia, a następnie dodaj musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając stopniowo olej. Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce ok. 2 dni.

Wegański majonez domowy

Składniki:

pół łyżeczki aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy lub mleka sojowego

2 łyżeczki musztardy ekologicznej

1 łyżeczka soku z cytryny

ok. 350 ml oleju rzepakowego

sól, pieprz

opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Po pierwsze, aquafabę lub mleko roślinne wlej do wysokiego naczynia. Dalej, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz płatki drożdżowe. Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając w końcu stopniowo olej. Przechowuj  w lodówce w szklanym naczyniu, nawet do 14 dni.

Majonez ze słonecznika

Składniki:

1 szklanka nasion słonecznika

sok z połowy cytryny

4-5 łyżek przegotowanej wody

2 łyżki delikatnego oleju lub oliwy z oliwek

sól kala maka, cukier puder trzcinowy – 1 szczypta

pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Najpierw nasiona słonecznika zmiel w młynku do kawy na mąkę, przełóż do miski, wlej sok z cytryny, wodę i olej lub oliwę. Blenduj kilka minut, do uzyskania kremowej konsystencji. W końcu, dodaj czarną sól, cukier puder, pieprz i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Majonez sojowy

Składniki:

pół szklanki mleka sojowego

1 łyżka octu jabłkowegomusztardy ekologicznej

pół szklanki delikatnego oleju

pół łyżeczki soli kala maka

szczypta brązowego cukru pudru

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw do blendera wlej mleko sojowe i ocet. Miksuj przez około minutę, dodaj musztardę, cukier, sól czarną i pieprz. Ponownie miksuj. Powoli zacznij dolewać olej, ciągle miksując. Jeżeli majonez okaże się zbyt mało gęsty, na koniec możesz dodać więcej oleju.

Przepis na szybki, domowy majonez


Składniki:

2 jajka

1 łyżeczka musztardy

250 ml oleju lub oliwy

2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

¼ łyżeczki soli

pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Po pierwsze jajka dokładnie myjemy. Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek, do pojemnika blendera wkładamy żółtka, łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny, dolewamy oliwę lub olej i miksujemy na najwyższych obrotach. Blendujemy ok. 2 minut, powoli przesuwając blender z góry na dół.

Pasztet i pieczeń – możemy je podać solo lub na kanapkach

Domowy pasztet

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami i słonecznikiem


Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy

pół szklanki słonecznika

pół szklanki płatków owsianych

2 cebule

2 małe ząbki czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

łyżeczka soli himalajskiej, pieprzu, słodkiej papryki

posiekana pietruszka

pół łyżeczki majeranku

2 listki laurowe

olej kokosowy

sezam i słonecznik do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw soczewicę zalewamy dwoma szklankami wrzątku, potem dodajemy sól, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Wyciągamy liście laurowe. Jednocześnie słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, potem odcedzamy z wody. Następnie płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wrzątku, potem cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. W końcu dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wszystkie składniki łączymy w rezultacie w dużej misce, potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, porządnie mieszamy i wkładamy do keksówki. Następnie posypujemy sezamem i słonecznikiem, pote pieczemy przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (aż do zarumienienia pasztetu).

Pasztet z warzyw z rosołu


Składniki:

włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, cebula)

1 szklanka ryżu

1 szklanka brązowej soczewicy

1/3 szklanki mielonych migdałów

½ szklanki zmielonych płatków owsianych

kilka suszonych grzybów ugotowanych w zupie lub moczonych przez noc w wodzie

1/3 szklanki oleju

2 łyżki sosu sojowego

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki wędzonej papryki

szczypta imbiru

½ łyżeczki kurkumy

sól i pieprz – do smaku

½ łyżeczki rozmarynu

szczypta gałki muszkatołowej

½ łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie:

Najpierw ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Potem ugotuj soczewicę i ryż. W końcu dodaj do warzyw razem z olejem, potem zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i migdały. Potem dodaj grzyby, natkę pietruszki, sos sojowy i przyprawy. Ponownie zmiksuj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, w końcu przełóż masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki, aby pasztet powoli ostygł. Kroimy dopiero po wystygnięciu.

Wielkanocny pasztet z indyka i jagły


Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka

100 g kaszy jaglanej

1 jajko

30 g pistacji bez łupin

1 łyżka oliwy z oliwek

trochę oleju kokosowego

sól – do smaku

1 łyżka sosu sojowego

czarny pieprz – do smaku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Najpierw kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Dalej, pistacje obieramy z łupin i drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną najpierw blendujemy, potem dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. W końcu dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy 1,5 godziny. Na koniec studzimy i wkładamy do lodówki na noc.

Pieczeń mięsna majerankowa z jajkiem


Składniki:

500 g mięsa mielonego

3 jajka

1 cebula

1 łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy dwa jaja na twardo, potem studzimy i obieramy ze skorupki. Dalej do miski wrzucamy mięso, posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek, przyprawy, wbijamy jajko i łączymy składniki. Na blacie rozkładamy dwie warstwy papieru do pieczenia, wykładamy na nie od 4/5 przyprawionego mięsa, potem formujemy płaski prostokąt (o grubości ok. 2 cm), pośrodku robimy rowek i układamy wzdłuż ugotowane jajka, jedno za drugim. Następnie ostrożnie łapiemy lewą i prawą krawędź papieru do pieczenia i składamy do wewnątrz formując walec, pozostałym mięsem zalepiamy otwory z przodu i tyłu. W końcu wszystko wyrównujemy delikatnie uklepując. Surową pieczeń wraz z papierem ostrożnie przekładamy na blachę do pieczenia, później nadmiar papieru obcinamy, pieczemy ok. 3 godzin w 150 stopniach Celsjusza.

Pasty kanapkowe – będą dobrym dodatkiem do wielkanocnych kanapek

Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego


Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym

1 serek wiejski

pół małej cebuli, szczypiorek

sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Najpierw tuńczyka i serek odsączyć na sitku, potem przełożyć do miseczki i zblendować na gładką masę, następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Na końcu schłodzić w lodówce przed podaniem.


Warzywna pasta jajeczna z awokado, świeżym ogórkiem, koperkiem i papryką


Pasta jajeczna

Składniki:

1 awokado

2 jajka

odrobina soku z cytryny

1/5 pęczka koperku

1/3 świeżego ogórka

1/3 świeżej papryki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw jajka ugotuj na twardo, potem z awokado usuwamy pestkę, od razu kroimy na mniejsze kawałki, potem paprykę i ogórka kroimy w cienką kostkę, a koperek na drobne kawałeczki. Następnie jajka obieramy ze skorupki i blendujemy z awokado, potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy łyżką. Dodajemy sok z cytryny. Na końcu doprawiamy do smaku i smarujemy pieczywo.

Sałatki

Sałatka z indykiem, roszponką, kaszą kuskus i warzywami

Składniki:

10 łyżek kaszy kuskus

filet z piersi kurczaka lub indyka – 400 g

1 pomidor

2 garści roszponki

pół dużej puszki czerwonej fasoli

garść orzechów

ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Po pierwsze mięso myjemy, czyścimy i gotujemy na parze (w całości). Potem kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem na 5 minut pod przykryciem. Po trzecie, roszponkę wysypujemy na talerze, na liściach wysypujemy ugotowaną kaszę, potem dodajemy pokrojone w łódeczki kawałki pomidora, fasolę i orzechy. Na końcu ugotowane filety kroimy w paseczki i układamy na talerzu.

Sałatka z kurczakiem, rukolą i brzoskwinią


Sałatka z rukolą

Składniki:

garść rukoli

mały filet z piersi kurczaka

ulubione przyprawy

jedna brzoskwinia

łyżka ziaren słonecznika

oliwa/olej kokosowy

Przygotowanie:

Najpierw kurczaka kroimy w większą kostkę, potem doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni. Następnie brzoskwinię kroimy w kostkę, na talerzu układamy rukolę, kurczaka, a na końcu całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Sałatka warzywna z jajkiem, serem capreggio i sezamem


Składniki:

1 jajko

15 liści sałaty

1 pomidor

¼ papryki

½ awokado

1/3 ogórka

2 łyżeczki sezamu

plaster sera capreggio

sól, pieprz, łyżka oliwysłodka papryka

Przygotowanie:

Najpierw jajko gotujemy na twardo przez ok. 10 minut, potem sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, a na niej resztę składników – pokrojone jajko, plastry awokado, ogórka, słodkiej papryki i polewamy oliwą. Na końcu, na suchej patelni prażymy sezam i posypujemy nim sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem


Składniki:

2 garści sałaty

2 jajka

pół papryki

pół puszki tuńczyka

3 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Najpierw jajka gotujemy na twardo (10 minut). Potem paprykę kroimy w dużą kostkę, dalej w misce mieszamy sałatę, tuńczyka, żurawinę i paprykę. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jajka, w końcu doprawiamy solą himalajską i czarnuszką.

Dania obiadowe

Kurczak z warzywami


Składniki:

filet z piersi kurczaka

przyprawy – sól himalajska, słodka papryka, curry, pieprz ziołowy

1 średni burak

1 batat

pół cukinii

pół papryki

Składniki:

Najpierw kurczaka myjemy, czyścimy i marynujemy w przyprawach kilka godzin w lodówce. Potem obieramy batata i buraka. Następnie buraka pieczemy na papierze w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około godzinę. Równocześnie na osobnych blachach umieszczamy kurczaka i pokrojone w kostkę warzywa. Na końcu warzywa możemy podać na rukoli i posypać sezamem.

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną z tuńczykiem i koperkiem


Składniki:

2 papryki

pół szklanki kaszy jaglanej

puszka tuńczyka w wodzie

pół pęczka koperku

2 łyżeczki tartego sera

Przygotowanie:

Najpierw kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości (ok. 15 minut). Potem dodajemy tuńczyka i pokrojony drobno koperek. Po trzecie odcinamy górną część papryki, następnie usuwamy gniazda nasienne i płuczemy. W końcu wypełniamy farszem. Pieczemy w szklanym, natłuszczonym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut (góra-dół). Wyłączamy i na koniec posypujmy serem. Po kilku minutach w końcu papryki są gotowe.

Zapiekana cukinia z kurczakiem, papryką i kruszonką z kaszy kuskus

Zapiekana cukinia

Składniki:

2 cukinie

1 filet z piersi z kurczaka

pół dużej papryki

5 łyżek kaszy kuskus

1 łyżka oleju kokosowego

kilka kuleczek mozzarelli

pieprz

papryka wędzona słodka

Przygotowanie:

Po pierwsze cukinie myjemy, przecinamy na pół, potem wydrążamy łyżeczką miękki miąższ ze środka. Następnie posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Dalej, kurczaka kroimy w kostkę, potem doprawiamy pieprzem i papryką, a następnie podsmażamy na patelni. Równocześnie kaszę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do napęcznienia i po 5 minutach mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażonym filetem. W końcu farsz nakładamy do łódeczek z cukinii, przykrywamy kuleczkami z mozzarelli i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra-dół).

Ryba gotowana na parze w sosie jogurtowo-koperkowym


Składniki:

pół kubeczka jogurtu naturalnego

świeży koperek

sól, pieprz

odrobina oliwy z oliwek

mrożona ryba (4 filety)

mrożona mieszanka warzyw na patelnię

Przygotowanie:

Najpierw rybę przyprawiamy ulubionymi przyprawami, np. solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i gotujemy na parze do miękkości ok. 10 minut. Potem mieszankę warzywną odgrzewamy na patelni pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Kroimy koperek, posypujemy nim warzywa na patelni, a drugą część dodajemy do jogurtu. Pod koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ząbkiem czosnku.

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem


Składniki:

2 cukinie

2 bakłażany

5 pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

500 ml przecieru pomidorowego

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego tymianku

trochę płatków drożdżowych

Sos beszamelowy:

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka napoju sojowego

2 łyżki mąki ryżowej

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Najpierw cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy – oregano, bazylię i tymianek. Potem doprowadź do wrzenia i zredukuj sos, aż zgęstnieje. Na dno formy do zapiekania wylej kilka łyżek sosu pomidorowego. Naprzemiennie, gęsto, w pionie układaj warzywa: bakłażan, cukinia, pomidor, bakłażan, cukinia, pomidor. Na koniec polej pozostałą częścią sosu pomidorowego. Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potem przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką i pilnuj, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, powoli i stopniowo dolewaj napój sojowy. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, sól  i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Po około 30 minutach wyciągnij zapiekankę z piekarnika i sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli tak, polej zapiekankę sosem beszamelowym i posyp płatkami drożdżowymi. Na końcu włóż do piekarnika jeszcze na około 15 minut na wyższy poziom z opcją grill i zapiecz, aż się zarumieni.

Pieczona karkówka P

Składniki:

1,5 kg karkówki

Pół łyżeczko czosnku granulowanego

1 cebula

1 łyżka majeranku

1 łyżka cząbru

7 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren jałowca

pół łyżeczki mielonej papryki

sól morska i pieprz – do smaku

trochę oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Najpierw przyprawy i zioła wymieszać z solą (ok. 1,5 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) i dodać tyle oliwy z oliwek, żeby powstała pasta. Po drugie, karkówkę umyć, osuszyć, położyć na półmisku. Potem powstałą pastą natrzeć mięso. Następnie cebulę obrać, pokroić w plastry i obłożyć karkówkę. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Najlepiej marynować całą noc, przykryte żaroodpornym naczyniem. Potem mięso wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa, podlać je ½ szklanki wody i piec w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku w 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Sprawdzić patyczkiem, czy mięso jest miękkie. Na 5 minut przed kocem pieczenia rozciąć rękaw i odsłonić mięso, by karkówka się zarumieniła. Na końcu podawać karkówkę na ciepło z ziemniakami lub kaszami, albo ryżem. Jednak zanim ją pokroimy, mięso musi odpocząć i przestygnąć by dobrze się kroiło.

Ciasta

Wielkanocny mazurek

Zdrowy mazurek


Składniki:

300 g mąki orkiszowej

180 g zimnego oleju kokosowego lub masła ghee

1 łyżka babki jajowatej

100 g miodu

3 żółtka

owoc granatu

Masa:

150 g śliwek kalifornijskich

2 kieliszki soku owocowego

200 g daktyli

trochę migdałów posiekanych w słupki

Przygotowanie:

Najpierw mąkę orkiszową wysypać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, miodem, nasionami babki jajowatej i żółtkami. Potem zagnieść w kulę i owinąć w ręcznik papierowy. Następnie odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 20 minut. Równocześnie śliwki i daktyle namoczyć w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Potem odcedzić i zblendować dodając do każdego kieliszek soku. Na końcu, na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch udekorować uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. W końcu udekorować owocem granatu.

Pomarańczowa babka bezglutenowa


Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru brązowego

pół szklanki mąki ryżowej

1 pomarańcza

pół szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki z ciecierzycy

1 budyń bezglutenowy waniliowy

pół łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

5 łyżek oleju

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W tym samym czasie, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Potem pomarańczę myjemy dokładnie i parzymy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Ścieramy skórkę pomarańczową i wyciskamy sok. Do ubitych na puszysto jaj dodajemy mąkę oraz wszystkie pozostałe składniki, następnie bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Potem ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą formy na babkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na końcu studzimy.

Mazurek z kremem z masła orzechowego

Składniki:

120 g mąki kokosowej

80 g mąki jaglanej

100 g oleju kokosowego

30 g cukru kokosowego/brązowego

1 jajko

szczypta soli

Masa:

250 g serka mascarpone

150 g masła orzechowego

30 g mleczka kokosowego

Najpierw wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, dodajemy łyżkę wody. Potem formę natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy ciastem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na około 10 minut, a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy przez około 15 minut, aż spód zbrązowieje. Następnie do serka mascarpone dodajemy masło orzechowe i mleczko kokosowe – miksujemy 2-3 minuty do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu krem rozprowadzamy na przygotowanym spodzie, potem posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Kakaowy sernik z borówkami


Składniki:

1 opakowanie chudego twarogu

3 jajka

1 jogurt naturalny (180 g)

1 śmietankowy budyń bez cukru

2 łyżeczki miodu

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki gorzkiego kakao

250 g borówek

1 brzoskwinia

Przygotowanie:

Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Równocześnie w drugiej misce blendujemy pozostałe składniki na ciasto. Potem dodajemy białka, 200 g borówek, całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 150 stopniach przez 45 minut. Na końcu, na wierzchu układamy plastry brzoskwini i pozostałe borówki.

Jaglana pascha z nerkowcami

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

250 g nerkowców

700 ml mleka migdałowego

2 łyżki stewii

50 g jagód goji

100 g moreli suszonych

Przygotowanie:

Po pierwsze, kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stewii. Równocześnie namoczyć 100 g nerkowców, a kolejne 100 g zblendować na mąkę. Potem ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji – całość wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą - wtedy kasza odda wilgoć. Następnie odstawić do stężenia i schłodzenia. Na końcu paschę posypać 50 g nerkowców i jagodami goji.