Zdrowe zamienniki potraw wielkanocnych
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Na pewno wielu z nas zastanawia się, jakie pyszne dania zaserwować na świątecznym stole. Jednak my namawiamy Państwa, żeby potrawy w menu były nie tylko smaczne, ale w dodatku zdrowe. Prezentujemy poniżej przepisy, które nawiązują do tradycyjnych, świątecznych potraw, ale w zdrowszej wersji. Być może zachęci to kogoś z Państwa do realizacji zaległych noworocznych postanowień do zmiany diety i trybu życia? Wiosna, po leniwym, zimowym okresie to czas kiedy się odradzamy na nowo, zgodnie z rytmem przyrody. Dlatego warto wtedy także przeprowadzić wiosenny detoks i podjąć nowe wyzwania.
Żurek - to nieodłączny element tradycyjnego wielkanocnego stołu.
Żurek o obniżonej zawartości tłuszczu
Składniki:
0,5 l zakwasu
2,5 l wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera (100 g)
biała część pora
250 g kiełbasy z piersi kurczaka albo kiełbaski wiedeńskie w zalewie
zioła - majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżeczki chrzanu
4 ząbki czosnku
Dodatki:
4 ekologiczne jajka
Przygotowanie:
Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj pół godziny, a następnie wyjmij warzywa i dolej szklankę zakwasu. Następnie sprawdź czy żurek nie jest zbyt kwaśny. Dopraw ziołami, chrzanem i pieprzem. Ugotuj jajka do żurku, pokrój w ćwiartki.
Żurek jaglany z chrzanem
Składniki (4 porcje):
zakwas do żurku jaglany – 1 butelka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 sztuki ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
5 ziemniaków
4 jaja na twardo
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka chrzanu
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy i zacznij gotować na małym ogniu. W dodatku na patelni zeszklij cebulę, dodaj do zupy. Posiekaj czosnek i dodaj go do zupy. Następnie, kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj zawartość zakwasu i wlewaj ciągle mieszając. Zagotuj. Podawaj z jajkami i świeżym majerankiem.
Jajka – są symbolem nowego życia. Możemy je podać na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem będą jajka faszerowane.
Jajka faszerowane szpinakiem
Składniki (4 porcje):
6 jajek
100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
sól himalajska, pieprz – do smaku
2 łyżki majonezu ekologicznego
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (10 minut), odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i układamy na ręczniku papierowym. W dodatku, każde jajko przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka miksujemy blenderem ręcznym ze szpinakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak w rezultacie, przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy połówki białek.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
2 jajka
40 g wędzonego łososia ekologicznego
sok z cytryny
łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Po pierwsze, jajka ugotuj na twardo, wyjmij żółtka. Zmiksuj je z łososiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodaj koperek i wymieszaj. Tak przygotowany, w rezultacie, farsz nakładaj przy pomocy rękawa cukierniczego i udekoruj koperkiem.
Jajka faszerowane z kiełkami
Składniki:
2 jajka
2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj jajka, wyjmij z nich żółtka. Zmiksuj żółtka z jogurtem, solą i pieprzem, a następnie dodaj kiełki i wymieszaj. Nakładaj farsz przy pomocy rękawa cukierniczego i udekoruj kiełkami.
Jajka faszerowane awokadoJajka faszerowane awokado
Składniki:
2 jajka
pół dojrzałego awokado
sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw jajka ugotuj na twardo i wyjmij z nich żółtka. Zmiksuj żółtka z pokrojonym w kostkę awokado, dopraw solą i pieprzem, a następnie nakładaj farsz przy pomocy rękawa cukierniczego.
Jajka pieczone w szynce z wiosennymi warzywami
Składniki:
2 jajka
2 plastry szynki parmeńskiej
pieczarka
sól himalajska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czarnuszka
szczypior/kiełki, ulubione warzywa
Przygotowanie:
Najpierw piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy szynką parmeńską (również na bokach), potem dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę, dalej ostrożnie wbijamy jajko i posypujemy przyprawami. Pieczemy aż do ścięcia białka, w zależności od tego czy chcemy jajko na miękko czy na twardo ok. 15-20 minut. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem, kiełkami i warzywami.
Majonez – wykorzystujemy go jako dodatek do wielu potraw na świątecznym stole. Możemy kupić dobrej jakości ekologiczny majonez, lub zrobić go samemu.
Majonez domowy
Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka ekologicznej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 350 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw jajko wbij do wysokiego naczynia, a następnie dodaj musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając stopniowo olej. Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce ok. 2 dni.
Wegański majonez domowy
Składniki:
pół łyżeczki aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy lub mleka sojowego
2 łyżeczki musztardy ekologicznej
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 350 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Po pierwsze, aquafabę lub mleko roślinne wlej do wysokiego naczynia. Dalej, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz płatki drożdżowe. Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając w końcu stopniowo olej. Przechowuj w lodówce w szklanym naczyniu, nawet do 14 dni.
Majonez ze słonecznika
Składniki:
1 szklanka nasion słonecznika
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek przegotowanej wody
2 łyżki delikatnego oleju lub oliwy z oliwek
sól kala maka, cukier puder trzcinowy – 1 szczypta
pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Najpierw nasiona słonecznika zmiel w młynku do kawy na mąkę, przełóż do miski, wlej sok z cytryny, wodę i olej lub oliwę. Blenduj kilka minut, do uzyskania kremowej konsystencji. W końcu, dodaj czarną sól, cukier puder, pieprz i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.
Majonez sojowy
Składniki:
pół szklanki mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego i musztardy ekologicznej
pół szklanki delikatnego oleju
pół łyżeczki soli kala maka
szczypta brązowego cukru pudru
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw do blendera wlej mleko sojowe i ocet. Miksuj przez około minutę, dodaj musztardę, cukier, sól czarną i pieprz. Ponownie miksuj. Powoli zacznij dolewać olej, ciągle miksując. Jeżeli majonez okaże się zbyt mało gęsty, na koniec możesz dodać więcej oleju.
Przepis na szybki, domowy majonez
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
250 ml oleju lub oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
¼ łyżeczki soli
pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Po pierwsze jajka dokładnie myjemy. Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek, do pojemnika blendera wkładamy żółtka, łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny, dolewamy oliwę lub olej i miksujemy na najwyższych obrotach. Blendujemy ok. 2 minut, powoli przesuwając blender z góry na dół.
Pasztet i pieczeń – możemy je podać solo lub na kanapkach
Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
pół szklanki słonecznika
pół szklanki płatków owsianych
2 cebule
2 małe ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
łyżeczka soli himalajskiej, pieprzu, słodkiej papryki
posiekana pietruszka
pół łyżeczki majeranku
sezam i słonecznik do dekoracji
Przygotowanie:
Najpierw soczewicę zalewamy dwoma szklankami wrzątku, potem dodajemy sól, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Wyciągamy liście laurowe. Jednocześnie słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, potem odcedzamy z wody. Następnie płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wrzątku, potem cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. W końcu dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wszystkie składniki łączymy w rezultacie w dużej misce, potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, porządnie mieszamy i wkładamy do keksówki. Następnie posypujemy sezamem i słonecznikiem, pote pieczemy przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (aż do zarumienienia pasztetu).
Pasztet z warzyw z rosołu
Składniki:
włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, cebula)
1 szklanka ryżu
1 szklanka brązowej soczewicy
1/3 szklanki mielonych migdałów
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
kilka suszonych grzybów ugotowanych w zupie lub moczonych przez noc w wodzie
1/3 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki wędzonej papryki
szczypta imbiru
½ łyżeczki kurkumy
sól i pieprz – do smaku
½ łyżeczki rozmarynu
szczypta gałki muszkatołowej
½ łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
Najpierw ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Potem ugotuj soczewicę i ryż. W końcu dodaj do warzyw razem z olejem, potem zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i migdały. Potem dodaj grzyby, natkę pietruszki, sos sojowy i przyprawy. Ponownie zmiksuj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, w końcu przełóż masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki, aby pasztet powoli ostygł. Kroimy dopiero po wystygnięciu.
Wielkanocny pasztet z indyka i jagły
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
30 g pistacji bez łupin
1 łyżka oliwy z oliwek
trochę oleju kokosowego
sól – do smaku
1 łyżka sosu sojowego
czarny pieprz – do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Najpierw kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Dalej, pistacje obieramy z łupin i drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną najpierw blendujemy, potem dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. W końcu dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy 1,5 godziny. Na koniec studzimy i wkładamy do lodówki na noc.
Pieczeń mięsna majerankowa z jajkiem
Składniki:
500 g mięsa mielonego
3 jajka
1 cebula
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy dwa jaja na twardo, potem studzimy i obieramy ze skorupki. Dalej do miski wrzucamy mięso, posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek, przyprawy, wbijamy jajko i łączymy składniki. Na blacie rozkładamy dwie warstwy papieru do pieczenia, wykładamy na nie od 4/5 przyprawionego mięsa, potem formujemy płaski prostokąt (o grubości ok. 2 cm), pośrodku robimy rowek i układamy wzdłuż ugotowane jajka, jedno za drugim. Następnie ostrożnie łapiemy lewą i prawą krawędź papieru do pieczenia i składamy do wewnątrz formując walec, pozostałym mięsem zalepiamy otwory z przodu i tyłu. W końcu wszystko wyrównujemy delikatnie uklepując. Surową pieczeń wraz z papierem ostrożnie przekładamy na blachę do pieczenia, później nadmiar papieru obcinamy, pieczemy ok. 3 godzin w 150 stopniach Celsjusza.
Pasty kanapkowe – będą dobrym dodatkiem do wielkanocnych kanapek
Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 serek wiejski
pół małej cebuli, szczypiorek
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Najpierw tuńczyka i serek odsączyć na sitku, potem przełożyć do miseczki i zblendować na gładką masę, następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Na końcu schłodzić w lodówce przed podaniem.
Warzywna pasta jajeczna z awokado, świeżym ogórkiem, koperkiem i papryką
Składniki:
1 awokado
2 jajka
odrobina soku z cytryny
1/5 pęczka koperku
1/3 świeżego ogórka
1/3 świeżej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw jajka ugotuj na twardo, potem z awokado usuwamy pestkę, od razu kroimy na mniejsze kawałki, potem paprykę i ogórka kroimy w cienką kostkę, a koperek na drobne kawałeczki. Następnie jajka obieramy ze skorupki i blendujemy z awokado, potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy łyżką. Dodajemy sok z cytryny. Na końcu doprawiamy do smaku i smarujemy pieczywo.
Sałatki
Sałatka z indykiem, roszponką, kaszą kuskus i warzywami
Składniki:
10 łyżek kaszy kuskus
filet z piersi kurczaka lub indyka – 400 g
1 pomidor
2 garści roszponki
pół dużej puszki czerwonej fasoli
garść orzechów
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Po pierwsze mięso myjemy, czyścimy i gotujemy na parze (w całości). Potem kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem na 5 minut pod przykryciem. Po trzecie, roszponkę wysypujemy na talerze, na liściach wysypujemy ugotowaną kaszę, potem dodajemy pokrojone w łódeczki kawałki pomidora, fasolę i orzechy. Na końcu ugotowane filety kroimy w paseczki i układamy na talerzu.
Sałatka z kurczakiem, rukolą i brzoskwinią
Składniki:
garść rukoli
mały filet z piersi kurczaka
ulubione przyprawy
jedna brzoskwinia
łyżka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Najpierw kurczaka kroimy w większą kostkę, potem doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni. Następnie brzoskwinię kroimy w kostkę, na talerzu układamy rukolę, kurczaka, a na końcu całość posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sałatka warzywna z jajkiem, serem capreggio i sezamem
Składniki:
1 jajko
15 liści sałaty
1 pomidor
¼ papryki
½ awokado
1/3 ogórka
2 łyżeczki sezamu
plaster sera capreggio
sól, pieprz, łyżka oliwy i słodka papryka
Przygotowanie:
Najpierw jajko gotujemy na twardo przez ok. 10 minut, potem sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, a na niej resztę składników – pokrojone jajko, plastry awokado, ogórka, słodkiej papryki i polewamy oliwą. Na końcu, na suchej patelni prażymy sezam i posypujemy nim sałatkę.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
2 garści sałaty
2 jajka
pół papryki
pół puszki tuńczyka
3 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Najpierw jajka gotujemy na twardo (10 minut). Potem paprykę kroimy w dużą kostkę, dalej w misce mieszamy sałatę, tuńczyka, żurawinę i paprykę. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jajka, w końcu doprawiamy solą himalajską i czarnuszką.
Dania obiadowe
Kurczak z warzywami
Składniki:
filet z piersi kurczaka
przyprawy – sól himalajska, słodka papryka, curry, pieprz ziołowy
1 średni burak
1 batat
pół cukinii
pół papryki
Składniki:
Najpierw kurczaka myjemy, czyścimy i marynujemy w przyprawach kilka godzin w lodówce. Potem obieramy batata i buraka. Następnie buraka pieczemy na papierze w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około godzinę. Równocześnie na osobnych blachach umieszczamy kurczaka i pokrojone w kostkę warzywa. Na końcu warzywa możemy podać na rukoli i posypać sezamem.
Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną z tuńczykiem i koperkiem
Składniki:
2 papryki
pół szklanki kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w wodzie
pół pęczka koperku
2 łyżeczki tartego sera
Przygotowanie:
Najpierw kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości (ok. 15 minut). Potem dodajemy tuńczyka i pokrojony drobno koperek. Po trzecie odcinamy górną część papryki, następnie usuwamy gniazda nasienne i płuczemy. W końcu wypełniamy farszem. Pieczemy w szklanym, natłuszczonym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut (góra-dół). Wyłączamy i na koniec posypujmy serem. Po kilku minutach w końcu papryki są gotowe.
Zapiekana cukinia z kurczakiem, papryką i kruszonką z kaszy kuskus
Składniki:
2 cukinie
1 filet z piersi z kurczaka
pół dużej papryki
5 łyżek kaszy kuskus
1 łyżka oleju kokosowego
kilka kuleczek mozzarelli
pieprz
papryka wędzona słodka
Przygotowanie:
Po pierwsze cukinie myjemy, przecinamy na pół, potem wydrążamy łyżeczką miękki miąższ ze środka. Następnie posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Dalej, kurczaka kroimy w kostkę, potem doprawiamy pieprzem i papryką, a następnie podsmażamy na patelni. Równocześnie kaszę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do napęcznienia i po 5 minutach mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażonym filetem. W końcu farsz nakładamy do łódeczek z cukinii, przykrywamy kuleczkami z mozzarelli i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra-dół).
Ryba gotowana na parze w sosie jogurtowo-koperkowym
Składniki:
pół kubeczka jogurtu naturalnego
świeży koperek
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek
mrożona ryba (4 filety)
mrożona mieszanka warzyw na patelnię
Przygotowanie:
Najpierw rybę przyprawiamy ulubionymi przyprawami, np. solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i gotujemy na parze do miękkości ok. 10 minut. Potem mieszankę warzywną odgrzewamy na patelni pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Kroimy koperek, posypujemy nim warzywa na patelni, a drugą część dodajemy do jogurtu. Pod koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ząbkiem czosnku.
Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem
Składniki:
2 cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
trochę płatków drożdżowych
Sos beszamelowy:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka napoju sojowego
2 łyżki mąki ryżowej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Najpierw cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy – oregano, bazylię i tymianek. Potem doprowadź do wrzenia i zredukuj sos, aż zgęstnieje. Na dno formy do zapiekania wylej kilka łyżek sosu pomidorowego. Naprzemiennie, gęsto, w pionie układaj warzywa: bakłażan, cukinia, pomidor, bakłażan, cukinia, pomidor. Na koniec polej pozostałą częścią sosu pomidorowego. Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potem przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką i pilnuj, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, powoli i stopniowo dolewaj napój sojowy. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, sól i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Po około 30 minutach wyciągnij zapiekankę z piekarnika i sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli tak, polej zapiekankę sosem beszamelowym i posyp płatkami drożdżowymi. Na końcu włóż do piekarnika jeszcze na około 15 minut na wyższy poziom z opcją grill i zapiecz, aż się zarumieni.
Pieczona karkówka P
Składniki:
1,5 kg karkówki
Pół łyżeczko czosnku granulowanego
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżka cząbru
7 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
pół łyżeczki mielonej papryki
sól morska i pieprz – do smaku
trochę oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw przyprawy i zioła wymieszać z solą (ok. 1,5 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) i dodać tyle oliwy z oliwek, żeby powstała pasta. Po drugie, karkówkę umyć, osuszyć, położyć na półmisku. Potem powstałą pastą natrzeć mięso. Następnie cebulę obrać, pokroić w plastry i obłożyć karkówkę. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Najlepiej marynować całą noc, przykryte żaroodpornym naczyniem. Potem mięso wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa, podlać je ½ szklanki wody i piec w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku w 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Sprawdzić patyczkiem, czy mięso jest miękkie. Na 5 minut przed kocem pieczenia rozciąć rękaw i odsłonić mięso, by karkówka się zarumieniła. Na końcu podawać karkówkę na ciepło z ziemniakami lub kaszami, albo ryżem. Jednak zanim ją pokroimy, mięso musi odpocząć i przestygnąć by dobrze się kroiło.
Ciasta
Zdrowy mazurek
Składniki:
300 g mąki orkiszowej
180 g zimnego oleju kokosowego lub masła ghee
1 łyżka babki jajowatej
100 g miodu
3 żółtka
owoc granatu
Masa:
150 g śliwek kalifornijskich
2 kieliszki soku owocowego
200 g daktyli
trochę migdałów posiekanych w słupki
Przygotowanie:
Najpierw mąkę orkiszową wysypać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, miodem, nasionami babki jajowatej i żółtkami. Potem zagnieść w kulę i owinąć w ręcznik papierowy. Następnie odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 20 minut. Równocześnie śliwki i daktyle namoczyć w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Potem odcedzić i zblendować dodając do każdego kieliszek soku. Na końcu, na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch udekorować uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. W końcu udekorować owocem granatu.
Pomarańczowa babka bezglutenowa
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru brązowego
pół szklanki mąki ryżowej
1 pomarańcza
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki z ciecierzycy
1 budyń bezglutenowy waniliowy
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 łyżek oleju
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Najpierw białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W tym samym czasie, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Potem pomarańczę myjemy dokładnie i parzymy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Ścieramy skórkę pomarańczową i wyciskamy sok. Do ubitych na puszysto jaj dodajemy mąkę oraz wszystkie pozostałe składniki, następnie bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Potem ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą formy na babkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na końcu studzimy.
Mazurek z kremem z masła orzechowego
Składniki:
120 g mąki kokosowej
80 g mąki jaglanej
100 g oleju kokosowego
30 g cukru kokosowego/brązowego
1 jajko
szczypta soli
Masa:
250 g serka mascarpone
150 g masła orzechowego
30 g mleczka kokosowego
Najpierw wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, dodajemy łyżkę wody. Potem formę natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy ciastem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na około 10 minut, a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy przez około 15 minut, aż spód zbrązowieje. Następnie do serka mascarpone dodajemy masło orzechowe i mleczko kokosowe – miksujemy 2-3 minuty do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu krem rozprowadzamy na przygotowanym spodzie, potem posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kakaowy sernik z borówkami
Składniki:
1 opakowanie chudego twarogu
3 jajka
1 jogurt naturalny (180 g)
1 śmietankowy budyń bez cukru
2 łyżeczki miodu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
250 g borówek
1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Równocześnie w drugiej misce blendujemy pozostałe składniki na ciasto. Potem dodajemy białka, 200 g borówek, całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 150 stopniach przez 45 minut. Na końcu, na wierzchu układamy plastry brzoskwini i pozostałe borówki.
Jaglana pascha z nerkowcami
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
250 g nerkowców
700 ml mleka migdałowego
2 łyżki stewii
50 g jagód goji
100 g moreli suszonych
Przygotowanie:
Po pierwsze, kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stewii. Równocześnie namoczyć 100 g nerkowców, a kolejne 100 g zblendować na mąkę. Potem ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji – całość wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą - wtedy kasza odda wilgoć. Następnie odstawić do stężenia i schłodzenia. Na końcu paschę posypać 50 g nerkowców i jagodami goji.