Probiotyki w formie liofilizatów firmy SajSad
Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios, czyli „dla życia”.
O probiotykach pisaliśmy szerzej na naszym blogu.
Firma SajSad oferuje nam je w wygodnej formie kapsułek z liofilizatami soku z kiszonej kapusty i kiszonego buraka. W ich biopreparatach znajdziemy do 7000 bakterii tworzących kolonie w 1 g, a przeżywalność bakterii probiotycznych wynosi 90-95%. Stosowanie probiotyków jest polecane szczególnie osobom, które:
- przeszły antybiotykoterapię,
- są osłabione różnymi czynnikami,
- palą papierosy,
- często jadają fast-foody i wysokoprzetworzone artykuły żywnościowe,
- żyją w stresie,
- piją alkohol,
- stosują antykoncepcję hormonalną.
Jednak w dzisiejszych czasach, przy obecnym trybie życia i zubożałej żywności, wszyscy powinniśmy stosować probiotyki.
Liofilizat SajSad na bazie soku z ekologicznej kiszonej kapusty
Liofilizat na bazie soku z ekologicznej kiszonej kapusty SajSad ma następujące działanie:
- chroni przed nowotworami – głównie przed rakiem piersi,
- w dodatku wspiera prawidłowe wydzielanie enzymów trawiennych i kwasu solnego , w rezultacie regulując odpowiednie pH żołądka,
- w rezultacie pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z bakterii gnilnych,
- dodatkowo jest naturalnym bogatym źródłem siarki, wapnia, potasu, witaminy C i związków selenu.
W kapsułkach znajduje się w dodatku mikronizowany błonnik jabłkowy, który jest prebiotykiem dla pozytywnych bakterii.
Działanie przeciwnowotworowe
Warzywa krzyżowe są bardzo bogatym źródłem substancji przeciwnowotworowych. W dodatku, badania potwierdzają znaczną ujemną korelację pomiędzy poziomem spożycia a zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc. Ich właściwości potwierdza również Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w Lyonie. W Europie Środkowej najczęściej jadanym warzywem z rodziny krzyżowych jest kapusta biała, stanowiąca tradycyjny element diety krajów tego regionu. Warzywo to spożywane jest w stosunkowo dużych ilościach przez cały rok. W Polsce roczne spożycie kształtuje się na poziomie ok. 11 kg kapusty świeżej i 5 kg kapusty kiszonej na osobę, co odpowiada około 44 g dziennie. Warzywa kapustne stanowią zwykle dodatek do dań mięsnych, sprzyjających transformacji nowotworowej. W dodatku, ze względu na wysokie spożycie i dostępność przez cały rok, kapusta potencjalnie może być znaczącym elementem chemoprewencji nowotworowej. Badania epidemiologiczne w grupie polskich imigrantek w USA wskazały, że częste spożywanie surowej lub krótko gotowanej kapusty znacząco obniża zagrożenie rakiem piersi.
Właściwości kapusty
Kapusta świeża i kiszona ma następującą aktywność biologiczną:
− właściwości przeciwutleniające wynikające z obecności witamin C oraz E, karotenoidów i polifenoli;
− w dodatku, właściwości przeciwmutagenne wynikające z obecności przeciwutleniaczy, a także związków siarkoorganicznych,
− zdolność indukowania enzymów detoksykacyjnych (tzw. enzymów II fazy), w tym przede wszystkim transferaz glutationowych, głównie przez izotiocyjaniany i indole będące produktami metabolizmu glukozynolanów,
− wpływ na ekspresję genów odpowiedzialnych za rozrost nowotworowy poprzez modulowanie komórkowej homeostazy redoks przez izotiocyjaniany i przeciwutleniacze,
− dodatkowo, działanie indoli oraz być może także fitosteroli jako modulatorów receptorów estrogenowych.
Wyżej wymienione właściwości surowej kapusty, w dodatku zostały potwierdzone badaniami na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej (Kusznierewicz i in. 2007). Doświadczenia prowadzone były z sokami zawierającymi naturalny fitokompleks, przy zastosowaniu dawek możliwie wiernie oddających rzeczywiste spożycie. Ważne jest spożycie ekologicznej kapusty, pochodzącej jednak z czystych, ekologicznych terenów.
Zawartość liofilizatu
W liofilizacie z kapusty firmy SajSad znajduje się około 2000 jtk/g pożytecznych bakterii. Dodatkowo, przy produkcji kapusty producenci zwracają uwagę na zawartość cukrów, by spadła do około 5 w skali brix i miała ph około 4. Poniżej 4ph bakterie kwasu mlekowego giną. Osłonka celulozowa osłania bakterie znajdujące się w liofilizacie z soku kapusty obecne w błonniku. Błonnik stanowi 20% zawartości kapsułki. Bakterie w rezultacie przechodzą do jelita cienkiego.
U zdrowego człowieka bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus występują w jamie ustnej w ilości 103–107 jednostek tworzących kolonie (jtk/ml). W jelicie krętym ich liczba jest podobna, a w okrężnicy znajduje się ich od 104 do 108 jtk/ml. Bakterie kwasu mlekowego są bardzo heterogenne. Obecnie znanych jest około 800 gatunków tych bakterii. Jednak można je tylko oznaczyć tylko za pomocą sekwencji genowej. Dodatkowo, u każdej osoby występują zupełnie inne rodzaje i ilość bakterii. W rezultacie w organizmie pozbawionym bakterii, czyli sterylnym, organy ulegają deformacji.
Liofilizat na bazie soku z ekologicznego buraka kiszonego firmy SajSad
Preparat firmy SajSad wykazuje następujące działanie:
- wspomaga ochronę organizmu przed grzybicami, bakteriami i wirusami,
- dodatkowo wpływa korzystnie na przemianę materii,
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu,
- w dodatku pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
- wspiera ochronę przed chorobami serca,
- pomaga w ochronie przeciwnowotworowej,
- dodatkowo wpływa na zwiększenie odporności organizmu.
Właściwości buraków
- działają przeciwnowotworowo (jednak tylko te z uprawy ekologicznej),
- regulują ciśnienie krwi i działają przeciwzakrzepowo,
- w rezultacie poprawiają pracę serca,
- dodatkowo zawierają dużo potasu, witaminę PP, B1 i B2 i inne związki mineralne.
Burak czerwony – pozostałe właściwości lecznicze
- ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, w dodatku łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- dodatkowo wspomaga gojenie się owrzodzeń,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, a w rezultacie przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
- w dodatku ma lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
- opóźnia przedwczesny proces starzenia,
- zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
- wzmacnia system immunologiczny,
- leczy choroby wątroby, nerek,
- reguluje cholesterol,
- zapobiega drętwieniu kończyn,
- zapobiega osteoporozie, bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków,
- buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
- zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
- leczą skazę moczanową,
- chronią organizm przed zmęczeniem,
- poprawiają kondycję włosów i paznokci,
- zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom.
Szerzej o właściwościach prozdrowotnych buraków i zakwasu z tych warzyw pisaliśmy na naszym blogu.
Badania naukowe
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w Zakładzie Żywności Ekologicznej przeprowadzono badania, których celem było oznaczenie i porównanie wartości odżywczej buraków ćwikłowych z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej (Kazimierczak i in. 2011). W doświadczeniu wykorzystano dwie odmiany buraków ćwikłowych: Czerwona Kula i Regulski Cylindryczny. W korzeniach buraków ćwikłowych oznaczono zawartość suchej masy, cukrów, kwasów organicznych, kwasów fenolowych, flawonoli i witaminy C. Wnioski były następujące:
- buraki ćwikłowe z uprawy ekologicznej charakteryzowały się istotnie wyższą zawartością suchej masy, cukrów redukujących i kwasów organicznych w porównaniu do buraków z uprawy konwencjonalnej. Poziom cukrów ogółem był jednakowy w burakach z obu systemów uprawy.
- badane odmiany buraka ćwikłowego częściowo różniły się pomiędzy sobą. W korzeniach odmiany Czerwona Kula było istotnie więcej suchej masy, cukrów redukujących oraz kwasów organicznych. Natomiast odmiana Regulski Cylindryczny zawierała więcej kwasów fenolowych i flawonoli, jednak różnice nie były istotne statystycznie.
- stwierdzono tendencję w kierunku nieznacznie wyższej zawartości kwasów fenolowych, flawonoli i witaminy C w burakach ekologicznych w porównaniu do konwencjonalnych.
- korzenie buraków ze względu na wysoką zawartość ważnych dla zdrowia związków bioaktywnych mogą być polecane w profilaktyce zdrowotnej, jednak dotyczy to zwłaszcza buraków pochodzących z ekologicznego systemu uprawy.
Uwagi odnośnie stosowania
Buraki zawierają jednak dużo cukru, dlatego nie są zalecane osobom chorym na cukrzycę. Może dojść w rezultacie do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi. Ponadto osoby cierpiące na reumatyzm lub kamicę nerkową, ze względu na dużą zawartość szczawianów, zaostrzających te choroby powinni unikać ich spożywania lub przyprawiać buraki sporą ilością liści laurowych.
W dodatku, osoby z niskim ciśnieniem mogą pić soki z buraków jedynie wieczorem przed snem. W innym przypadku obniżenie ciśnienia może u niskociśnieniowców doprowadzić do nadmiernej senności.
Sok z buraka musi być rozcieńczony wodą, gdyż jego silne działanie zasadotwórcze mogłoby spowodować nudności.
Źródła:
Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek A. Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6(55), 20-34.
Kazimierczak R., Hallmann E., Treščinska V., Rembiałkowska E. Ocena wartości odżywczej dwóch odmian buraków ćwikłowych (Beta vulgaris) z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2011, Vol. 56(3): 206-210.