Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Żurawina dla zdrowego pęcherza i serca

 

Żurawina jest zimozieloną, płożącą się krzewinką, występującą w środowisku naturalnym na torfowiskach i terenach wilgotnych o kwaśnym podłożu. Należy do rodziny wrzosowatych. Można ją również uprawiać w ogrodzie na torfowym podłożu. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od bladoróżowych liści przypominających kształtem żurawia. Najcenniejsze są jednak różowoczerwone  owoce, pojawiające się na początku września. Zbiera się je dopiero późną jesienią, a najlepsze są te zebrane po pierwszych przymrozkach.

Do celów leczniczych i kulinarnych zbierane są dwa gatunki:

żurawina wielkoowocnikowa (amerykańska) Vaccinum macrocarpon Aiton, pochodząca z Kanady i płn.-wsch. rejonów Stanów Zjednoczonych;

żurawina błotna Vaccinium oxycoccos L. = Oxycoccus palustris L. – w środowisku naturalnym rośnie m.in. w Ameryce Płn., płn. Azji oraz w Polsce. Owoce tego gatunku są mniejsze i mają bardziej cierpki smak.

Jakie właściwości lecznicze ma żurawina?

  1. Niezastąpiony środek w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych – to najbardziej znana właściwość żurawiny. Zdaniem naukowców zawiera przeciwutleniacze, uniemożliwiające się bakteriom przyczepianie do ścian pęcherza moczowego, a tym samym ich rozwój. Na infekcje dróg moczowych narażone są bardziej kobiety, niż mężczyźni. Powodują je przeważnie bakterie Escherichia coli. Żurawina wypłukuje je z dróg moczowych.
  2. Zmniejsza ryzyko chorób serca – antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, powstrzymują tworzenie się zakrzepów i korzystnie wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiegają utlenianiu się cholesterolu.
  3. Chroni przed próchnicą – w owocach zawarte są tzw. procyjanidyny i fruktoza, które zmieniają kształt komórek bakteryjnych, uniemożliwiając im przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł.
  4. Ma działanie przeciwnowotworowe – procyjanidyny są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. W dodatku, związki znajdujące się w żurawinie spowalniają podziały komórek nowotworowych i aktywują ich obumieranie. Można stosować ją również wspomagająco, podczas chemioterapii – z dobrym rezultatem. Wspiera leczenie raka jajnika, piersi, prostaty, płuc, jamy ustnej i białaczki.
  5. Chroni mózg – ma działanie ochronne przed uszkodzeniami na komórki mózgu, spowalnia procesy starzenia, hamuje rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera. To zasługa zawartych w owocach silnych przeciwutleniaczy. Dla sprawności mózgu ważny jest również olej z pestek żurawiny, zawierający kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.
  6. Zapobiega wrzodom układu pokarmowego i wspomaga przemianę materii – substancje aktywne zawarte w te roślinie nie pozwalają bakteriom Helicobacter pylori przylegać do ścianek narządów układu pokarmowego. Ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z toksyn stymuluję przemianę materii.
  7. Ma działanie grzybobójcze – chroni przed zakażeniami grzybiczymi, jednak substancje aktywne zawarte w jej owocach nie chronią przed wzrostem Candida albicans.
  8. Ma działanie przeciwstarzeniowe – w żurawinie zawarte są bardzo silne antyoksydanty (w tym witaminy C i E), które spowalniają proces starzenia się komórek. Pobudzają one produkowanie kolagenu i elastyny, przez co wykorzystywane są w kremach przeciwstarzeniowych, w pielęgnacji skóry suchej, ziemistej, wymagającej regeneracji i ujędrnienia.

Owoce żurawiny mają w swoim składzie duże ilości witamin – przede wszystkim witaminy C – 14 mg w 100g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy i niacynę. Zawiera także minerały – potas, wapń, żelazo, fosfor, sód oraz błonnik i kwasy organiczne (m.in. jabłkowy i cytrynowy). Żurawina jest bogata w silne przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy oraz cukry – glukozę i fruktozę.

Produkty z wykorzystaniem żurawiny są bardzo popularne jako dodatek do różnego rodzaju mięs, pasztetów i serów. Najbardziej wartościowe są świeże owoce, które możemy przechowywać przez ok. 6 tygodni w lodówce.

Uwaga! Żurawiny nie powinny stosować osoby z kamicą nerkową i osteoporozą, ze względu na zawartość szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia.

W sklepie Aleeko znajdziecie Państwo duży wybór produktów z żurawiną.

 

 

Źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zurawina-na-pecherz-wrzody-i-serce_33955.html.