Smoothie bowl - pomysł na letnie śniadania podczas upałów
Po trendzie na pożywne miski rozmaitości obfitujące w różnorodne produkty zawierające bogactwo składników odżywczych, zwane Buddha bowl, nadszedł czas na Smoothie bowl. Smoothie bowl to gęsty koktajl, który posypujemy świeżymi owocami, orzechami, bakaliami lub płatkami śniadaniowymi, podawany w miseczce. Chociaż ten trend w kuchni nie jest już nowością, to świetnie sprawdzi się na śniadanie podczas letnich upałów – zwłaszcza o tej porze roku, kiedy świeżych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Są też wersje tego posiłku, które składają się z warzywnej bazy i przypominają gęste zupy z mnóstwem pożywnych dodatków.
Koktajlowe miski pełne witamin nie tylko cieszą oko, ale są zdrowe, pożywne i sycą na długi czas. Polecane są osobom, które uprawiają sport. Można je w wersji słoikowej zabrać do pracy.
Jak skomponować Smoothie bowl?
Zaczynamy od przygotowania bazy, która powinna być gęstsza od tradycyjnego koktajlu, bo na niej muszą się trzymać dodatki. Warzywa i owoce wchodzące w skład posiłku dobieramy według uznania – tu ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i upodobania. Jeśli nie mamy pomysłu, Internet jest pełen inspiracji. Dużo zdjęć i przepisów znajdziemy także na Instagramie, albo w serwisie Pinterest. Aby zagęścić koktajl, użyjmy np. mrożonych bananów, płatków owsianych lub chia. Owoce i warzywa łączymy z płynem – mlekiem roślinnym, np. mleczkiem kokosowym, albo wodą różaną czy jogurtem.
Dodatki mogą stanowić świeże owoce, chipsy warzywne, nasiona i orzechy, granola.
Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji i życzymy Państwu pysznych i zdrowych kompozycji.
Czerwone warzywne Smoothie bowl
www.womenhealth.pl
Baza:
40 g cukinii
20 g czerwonej papryki
40 g marchewki
15 g zielonych oliwek
60 ml mleka konopnego
1 łyżeczka buraków w proszku
1 łyżeczka dżemu z chili
½ łyżeczki baobaba w proszku
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę.
Chrupiące chipsy warzywne do przybrania:
200 g drobno posiekanych malinówek
120 g cebuli dymki, drobno siekanej
80 g selera naciowego, posiekanego
czosnek w proszku
Zawiń posiekane warzywa w gazę i zanurz we wrzątku na 2 minuty, a następnie przełóż do wody z lodem na 2 minuty. Osusz ręcznikiem i wyłóż na blachę, skrop olejem, posyp czosnkiem, solą i susz w piekarniku. Susze pokrusz i wymieszaj.
Chipsy warzywne można również zastąpić gotowymi.
Przybranie:
20 g chrupiących warzyw z piekarnika (lub gotowych chipsów warzywnych)
10 g plasterków rzodkiewki
10 g plasterków marchwi
5 g drobno posiekanej zielonej cebulki
Zielona miska
Baza:
45 g kawałków jabłka
45 g szpinaku
35 g kawałków brzoskwini
60 ml mleka konopnego
szczypta suszonej lawendy
Blendujemy wszystkie składniki.
Przybranie:
20 g nasion (np. goji, pestki dyni, słonecznika)
10 g plasterków z jabłek
10 g plasterków ogórka
Na bordowo
www.womenhealth.pl
Baza:
40 g brzoskwini
40 g jagód
40 g ananasa
60 ml mleka migdałowego
½ łyżeczki proszku maca
kilka kropel soku z cytryny
Miksujemy na niezbyt gładką masę, tak aby móc jeść smoothie łyżką.
Przybranie:
20 g granoli
20 g plasterków świeżych truskawek
garść suszonej żurawiny
pestki granatu
Miska z awokado
https://surojadek.com/smoothie-bowl/
Baza:
1/2 awokado
1/3 szklanki mleka kokosowego
1 banan
garść liści mięty
Składniki miksujemy na gładką masę.
Przybranie:
garść suszonej żurawiny
1 łyżka wiórków kokosowch
1 łyżka nasion chia
Różowo-zielone Smoothie bowl
https://www.shape.pl/galeria/1668/smoothie-bowl-sniadanie-w-stylu-fit-11-pomyslow
Baza:
1 mrożony banan
garść świeżych malin
garść liści szpinaku
kilka plasterków świeżego ogórka
odrobina cynamonu
1/3 szklanki mleczka kokosowego
Blendujemy składniki na gładko.
Przybranie:
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka nasion chia
kilka świeżych malin
Szpinakowo-bananowa miska witaminowa
https://www.mojegotowanie.pl/przepis/smoothie-bowl-ze-szpinakiem
Baza:
1 zamrożony banan
garść listków młodego szpinaku
1 łyżeczka spiruliny
2 płaskie łyżeczki otrębów owsianych
2 łyżki jogurtu greckiego
kilka kropel soku z cytryny
1-2 łyżeczki miodu
Zmiksować na kremową masę.
Przybranie:
1 łyżka posiekanych migdałów
kilka plasterków banana
1 łyżka nasion chia
1 kiwi pokrojone w kawałki
½ pokrojonej w kawałki pomarańczy
Zielone Smoothie bowl
http://kilometrami.pl/ciekawe/smoothie-bowl-zdrowe-i-pyszne-sniadanie-ktore-podbija-internet/wczygb
Baza:
1/2 awokado
garść liści szpinaku
1 kiwi
1/3 puszki mleczka kokosowego
Składniki zmiksować.
Przybranie:
1 łyżka płatków owsianych
pokrojone w plasterki banany i kiwi
prażone na patelni płatki migdałów
Żółte Smoothie bowl
http://kilometrami.pl/ciekawe/smoothie-bowl-zdrowe-i-pyszne-sniadanie-ktore-podbija-internet/wczygb
Baza:
1/2 melona miodowego
plaster ananasa
sok z pomarańczy
Składniki zblendować na gładką masę.
Przybranie:
1 łyżka nasion chia
1 łyżka granoli
garść borówek
Różowe Smoothie bowl
http://kilometrami.pl/ciekawe/smoothie-bowl-zdrowe-i-pyszne-sniadanie-ktore-podbija-internet/wczygb
Baza:
1 banan
2-3 garście owoców jagodowych – truskawki, maliny, jagody
1 łyżka płatków owsianych lub jaglanych
odrobina mleka migdałowego
Zmiksować składniki.
Przybranie:
garść wiśni lub czereśni
Przepisy zaczerpnięto ze stron:
http://kilometrami.pl/ciekawe/smoothie-bowl-zdrowe-i-pyszne-sniadanie-ktore-podbija-internet/wczygb
https://www.mojegotowanie.pl/przepis/smoothie-bowl-ze-szpinakiem
https://www.shape.pl/galeria/1668/smoothie-bowl-sniadanie-w-stylu-fit-11-pomyslow
https://surojadek.com/smoothie-bowl/
https://www.womenshealth.pl/