Dlaczego warto jeść śniadania?
Jak podają statystyki, co piąty Polak nie jada śniadań, podając jako główny powód brak czasu. Wiele osób twierdzi, że zaraz po przebudzeniu nie odczuwa głodu. Dzieje się tak, gdy zbytnio najadamy się przed snem. Paradoksalnie, o tym, że śniadanie powinno się jeść każdego ranka, wiemy wszyscy. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje siłę, energię na cały poranek i południe. Skutkiem niejadania śniadań jest podwyższone ryzyko niektórych chorób.
Trudno ustalić jedną definicję tego posiłku ze względu na różne zwyczaje kulturowe na świecie. W Polsce na śniadanie często jada się kanapki z serem i wędliną popijane herbatą. Dla Francuza typowe śniadanie to bagietka z dżemem, we Włoszech jest to najczęściej rogalik i kawa, a dla Chińczyka będzie to ryż z warzywami lub pierogi i zielona herbata. Wspólną cechą śniadań jest fakt, że jest to pierwszy posiłek w ciągu dnia i ma on stałą konsystencję. Wedle tej definicji, kawy czy soku nie można uznać za śniadanie.
Po nocnym wypoczynku i regeneracji, śniadanie dostarcza nowej porcji energii i składników odżywczych. Jeśli nie zjemy pierwszego posiłku, drastycznie spada poziom glukozy we krwi, co skutkuje zmęczeniem, rozdrażnieniem i spadkiem koncentracji. Wahania poziomu glukozy przyczyniają się do nagłych skurczów i rozkurczów naczyń krwionośnych, co skutkuje bólem głowy. Trudno nam podjąć wysiłek fizyczny i psychiczny i podołać obowiązkom w pracy lub szkole. Po jakimś czasie pojawi się napad głodu – organizm zaczyna się domagać energii. Jeśli nie mamy pod ręką zdrowego posiłku, sięgamy po słodkie przekąski, batoniki, fast-foody. Szybko zaspokoimy głód i dostarczymy sobie energii, ale również cukrów prostych i dużych ilości niezdrowych tłuszczów. Jeśli w taki sposób funkcjonujemy codziennie, może to skutkować odkładaniem się tkanki tłuszczowej w organizmie. Gdy po powrocie do domu zjadamy jeszcze obfity obiad i kolację, chcąc sobie zrekompensować brak racjonalnych posiłków w ciągu dnia, to możemy sobie zafundować nadwagę, a co za tym idzie wiele chorób.
Opuszczanie śniadania zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych i pogorszenie ich wskaźników, takich jak poziom glukozy i insuliny oraz profilu lipidowego krwi. Skutkuje to podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i zespołu metabolicznego. Codzienne jedzenie śniadania przyczynia się zmniejszenia stężenia cholesterolu ogólnego, LDL, utlenionego LDL i trójglicerydów we krwi.
Śniadanie powinno być spożywane najpóźniej dwie godziny po przebudzeniu. Rano odbywa się wzmożone wydzielanie soków żołądkowych, a jeśli nie dostarczymy posiłku o odpowiedniej porze, może się to przyczynić do wrzodów żołądka. Ma to znaczenie także podczas odchudzania. Badania dowodzą, że unikanie tego posiłku skutkuje większym spożyciem kalorii pod koniec dnia. Śniadanie wpływa również na nasz nastrój. Jeśli idziemy do pracy na czczo, obniżony poziom glukozy powoduje rozdrażnienie. W dodatku osoby, które chcą schudnąć, nie jedząc śniadań wpadają we własną pułapkę. Organizm uruchamia procesy kataboliczne, w wyniku których glukoza syntetyzowana jest z mięśni, co prowadzi do ich rozpadu. Pozostaje tłuszcz, do którego spalenia potrzebujemy mięśni. Ze śniadań nie mogą rezygnować szczególnie osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Spadek cukru we krwi następuje między 4.00 a 5.00 rano, dlatego ostatni posiłek powinien być dostarczony do organizmu godzinę przed snem. Osoby, które wstają bardzo wcześnie, gdy żołądek jeszcze „śpi” powinny wypić na czczo wodę z cytryną i miodem. Taka mikstura dostarczy nam glukozy zanim zdążymy dojechać do pracy i zjeść śniadanie.
Bardzo ważna jest jakość spożywanych śniadań. Powinny się w nim znaleźć produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, takie jak jogurt, sery, twarożek, jaja, ryby, wędliny. Bardzo ważny jest udział węglowodanów złożonych, zawartych przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych – pieczywie, płatkach, otrębach pszennych lub owsianych, albo samodzielnie przygotowanym musli. Ważne są tłuszcze, zwłaszcza nienasycone zawarte w rybach, olejach roślinnych i orzechach. W skład śniadania powinny wchodzić też surowe warzywa i owoce, które dostarczają witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, regulującego pracę jelit.
Kilka pomysłów na zdrowe śniadanie znajdziecie Państwo tu:
http://blog.aleeko.pl/wp-admin/post.php?post=713&action=edit
http://blog.aleeko.pl/wp-admin/post.php?post=394&action=edit
Źródła:
http://qchenne-inspiracje.pl/jak-to-jest-z-tym-sniadaniem/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sniadanie-i-jego-znaczenie-dla-zdrowia_41388.html