Wegańskie Święta Bożego Narodzenia – Wigilia
Nasza tradycyjna polska kuchnia jest pełna produktów mącznych, mięsnych, zawierających jajka, ser i masło. To trudny czas dla osób będących na diecie – szczególnie wegańskiej czy bezglutenowej. Nie jest łatwo odmówić rodzinie czy gospodyni, która napracowała się przy przygotowaniu potraw, dlatego proponujemy przygotować i zabrać ze sobą potrawy imitujące tradycyjne wigilijne dania. A może wiemy, że nasi goście są na diecie wegańskiej i chcemy zrobić potrawy specjalnie dla nich? Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji i przepisów – naszym zdaniem najciekawszych.
1. Zupa grzybowa
Kojarzy nam się jednoznacznie z Wigilią. Do zagęszczenia zupy można użyć gotowych śmietanek roślinnych, albo namoczyć nerkowce i zmiksować z bulionem. SKŁADNIKI - 2 duże porcje: 2 garście suszonych grzybów (40g) 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów) 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki) 6 pieczarek 1/2 szklanki nerkowców 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 1,5 l wody
Przygotowanie:
- Nerkowce namoczyć dzień wcześniej i przygotować wywar. Dzięki temu lepiej się „przegryzie”. Nerkowce wsypujemy je do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
- Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 0,5-1h, po tym czasie odcedzamy. Nie wylewamy wywaru.
- Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn ,tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru. Wywar odstawiamy na bok.
- Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
- Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do naczynia, dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i blendujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.
- Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego.
2. Pierogi z soczewicą
SKŁADNIKI 2,5 szklanki mąki (żeby było zdrowiej może być razowa) ¾ szklanki czerwonej soczewicy przyprawy (sól, pieprz, curry) 3 łyżki oliwy imbir (nieduży kawałek) 1 ostra papryczka mała cebula czosnek (będzie potrzebny 1 ząbek)
Przygotowanie:
- Gotujemy soczewicę.
- W tym samym czasie zagotuj wodę na ciasto na pierogi (będziesz potrzebować mniej więcej 250 ml), pokrój ostrą papryczkę i zetrzyj na tarce imbir i czosnek.
- Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dodajemy 1 łyżkę oleju, zalewamy nieco przestudzoną przegotowaną wodą i mieszamy wszystko razem łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut rękami. Potem przykrywamy miskę ścierką i zostawiamy na pół godziny.
- Gdy soczewica się zagotuje i nieco przestygnie, wrzuć ją do blendera razem z imbirem, czosnkiem, papryczką i przyprawami (ilość wedle uznania) i zmiel na gładką masę.
- Posyp blat czy stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto, a następnie szklanką wytnij z niego kółka.
- Na wycięte kółka nałóż łyżeczką trochę farszu – tyle, żeby pokrył połowę powierzchni każdego placka. Potem posklejaj pierożki.
- Surowe pierogi wrzucaj do wrzątku i na małym ogniu gotuj, dopóki nie wypłyną na powierzchnię.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją na oliwie, a następnie polej nią pierogi.
3. Kapusta kiszona z grzybami
SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów garść suszonych jabłek kilka pieczarek duża cebula 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenka jałowca łyżka cząbru łyżeczka tymianku pół szklanki czerwonego wina półwytrawnego sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną przekładamy do dużego garnka.
- Dodajemy suszone grzyby i jabłka (bez namaczania).
- Dodajemy przyprawy według uznania.
- Myjemy i kroimy pieczarki, a następnie podsmażamy na patelni.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy razem z pieczarkami, mieszając.
- Dodajemy wszystko do kapusty.
- Dodajemy czerwone wino do potrawy i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli kapusta jest za sucha dodajemy wody.
- Gotujemy kapustę na małym ogniu, jeśli się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy jej gotować się jeszcze na małym ogniu przez 2-3 godziny.
- Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
4. Strudel z warzywami
SKŁADNIKI 1 arkusz wegańskiego ciasta francuskiego farsz: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek dyni 1/2 lub mała cukinia 2 ziemniaczki jedna część pora lub 1 biała cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz 4 łyżki oliwy garść orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 łyżka mleka roślinnego szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Na początek przygotuj farsz. Obierz i umyj wszystkie warzywa. Następnie pokrój je na podobnej wielkości kostkę. Im będzie ona mniejsza, tym lepiej potem będzie się kroił i porcjował strudel.
- Na dużej patelni rozgrzej parę łyżek oliwy/oleju. Dodaj posiekanego pora oraz wszystkie przyprawy. Mieszaj chwilkę. Po około 3 minutach dodaj resztę warzyw.
- Zmniejsz ogień/temperaturę pod patelnią. Smaż warzywa powoli, aż zmiękną.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia.
- Na blaszce rozłóż papier dopieczenia.
- Przenieś na blachę ciasto francuskie.
- Ciasto ponacinaj w jodełkę. Na środek przenieść farsz.
- Zamykaj farsz przy pomocy ciasta.
- Całość dociśnij, szczególnie końce tak by podczas pieczenia strudel się nie otworzył.
- W szklance wymieszaj oliwę, mleko i kurkumę. Przy pomocy pędzla posmaruj całe ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 30 minut, aż strudel się przyrumieni.
5. Ryba z selera
SKŁADNIKI na kilkanaście sztuk: 1 kg selera 2 litry bulionu warzywnego 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów 2 łyżki sosu sojowego 4 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry sól i czarny pieprz oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny
Przygotowanie:
- Selera obrać, przekroić na pół i pokroić na 1 cm plastry.
- W dużym garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym.
- Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie (około 15 – 20 minut).
- Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i chwilę ostudzić.
- W tym czasie arkusze nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać trochę mleka, a do drugiej wsypać mąkę.
- Każdy plaster selera oprószać solą i pieprzem, następnie owijać paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.
- Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 2 – 3 minuty, podawać z ziemniakami, surówką lub wigilijną kapustą.
6. Soja po grecku
SKŁADNIKI opakowanie kotletów sojowych sos sojowy 2 cebule 2 małe marchewki pół słoiczka przecieru pomidorowego 4 łyżki stołowe octu jabłkowego 2 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego pieprz ziołowy sól cukier słodka papryka w proszku 5 łyżek mąki kurkuma sól woda olej
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe ugotować według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Następnie odsączamy kotlety z nadmiaru wody i odstawiam do ochłodzenia.
- Z mąki, kurkumy, soli i wody wyrabiamy ciasto, trochę gęściejsze od takiego na naleśniki.
- Rozgrzewamy patelnię z oliwą.
- Kotlety sojowe obtaczamy w cieście, a potem obsmażamy z obu stron na brązowo. Gotowe kotlety układamy na talerzu i odstawiamy na bok.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do rozgrzanego rondla lub patelni wlewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę by się zeszkliła.
- Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Dodajemy do cebuli i mieszamy.
- Pół słoiczka przecieru pomidorowego rozcieńczamy wodą do objętości około pół szklanki, dolewamy octu i mieszaninę wlewamy do cebuli i marchewki. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, szczyptą cukru i papryki. Wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut.
- Przygotowujemy talerz. Na dno kładziemy cienką warstwę sosu. Następnie układamy wszystkie usmażone kotlety sojowe. Wszystko przykrywamy ostateczną, grubą warstwą cebuli z marchewką. Gotowe danie odkładamy w chłodne miejsce.
7. Łazanki
SKŁADNIKI 1/2 główka małej białej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki mielonego kminku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 jagody jałowca 1 łyżka sosu sojowego sól czarny pieprz szczypta cukru 1 łyżka świeżego majeranku oliwa z oliwek paczka lub około 3/4 paczki makaronu do łazanek
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie i następnie go odcedź.
- Cebule pokrój drobno. Rozgrzej dużą patelnię lub rondel z łyżką oleju. Przenieś cebulę. Od razu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kminek i jałowiec oraz szczyptę cukru.
- Smaż na małym ogniu aż cebula się zarumieni.
- Kapustę poszatkuj szerokim nożem. Wielkość nie jest ważna, mniejsze kawałki szybciej zmiękną.
- Przenieś kapustę do rondla. Mieszaj. Dodaj sos sojowy. Duś aż kapusta zmięknie.
- Dodaj ugotowany makaron. Dobrze wymieszaj.
- Dopraw solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz świeżym majerankiem.
- Jeśli makaron jest za suchy podlej oliwą z oliwek.
8. Krokiety
SKŁADNIKI - 8 naleśników: 1 szklanka mąki (może być razowa) 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych 1 3/4 szklanki mleka sojowego 1 łyżka oleju na czubku noża szczypta sody szczypta soli łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Płatki zmielić w młynku.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
- Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.
- Przygotować farsz ze startego wegańskiego sera żółtego i podsmażonych z cebulką pieczarek.
- Nadziewać krokiety i przypiec w piekarniku do zrumienienia.
9. Tartaletki z grzybami
SKŁADNIKI (10 tartaletek o średnicy 8 cm): Ciasto: 1 szklanka mąki jaglanej (150 g) 1 szklanka mąki gryczanej lub mąki z ciecierzycy (150 g) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 100 g bezzapachowego oleju kokosowego 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody mała szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru) Farsz: 2 kostki BIO tofu ziołowego (2 x 250 g) 6 dużych, świeżych, leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki) lub 50 g suszonych i namoczonych grzybów 3 łyżki świeżych listków tymianku lub 1,5 łyżki suszonego 1/3 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej sok z 1 małej cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Farsz
- Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy z wody, zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, układamy na talerzu i dociskamy z góry jakimś ciężarem, zostawiamy je tak na czas przygotowania reszty składników.
- Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Oczyszczamy i kroimy grzyby. Przygotowujemy zioła i resztę składników.
- Grzejemy olej na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, tymianek, rozmaryn i smażymy wszystko 10 minut.
- Odwijamy tofu z ręcznika papierowego i kruszymy nad kielichem blendera. Dodajemy sól, płatki drożdżowe, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i miksujemy na gładki krem.
- Przekładamy go do miski i dodajemy podsmażone grzyby. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania spodów tartaletek.
- Foremki z upieczonym ciastem wypełniamy farszem i wstawiamy ponownie do pieca, pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z pieca i serwujemy. Równie dobrze smakują też na zimno. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni.
Ciasto
- Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej lub małym rondelku.
- W misce mieszamy suche składniki. Następnie wsypujemy je do pojemnika i blendujemy.
- Dolewamy olej kokosowy i 1/3 szklanki wody. Miksujemy, aż powstaną zlepione grudki.
- W razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha dodajemy po 1 dodatkowej łyżce wody i miksujemy, aż masa dobrze się zlepi.
- Lepimy kulę. Ciasto mocno się kruszy, dlatego zamiast je rozwałkowywać, można rozkruszać je nad natłuszczoną formą, a następnie palcami, mocno dociskać i wyrównać. Warstwa nie powinna być za gruba, wystarczy kilka milimetrów.
- Następnie, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15-20 minut w 180 °C w zależności od wielkości foremek, potem takie spody można już wypełnić nadzieniem i jeść, lub jeśli nadzienie wymaga zapieczenia, wkładamy całość do pieca (180°C) na ok. 20-30 minut.
10. Kompot z suszu
SKŁADNIKI 60 g suszonych śliwek 90 g suszonych moreli 30 g rodzynek 50 g suszonych fig 1 suszone jabłko 1 suszona gruszka 1 pomarańcza skórka z ½ cytryny kilka goździków gwiazdka anyżu laska cynamonu
- 3 litry wody
miód do smaku
Przygotowanie:
- Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy laskę cynamonu, goździki i anyż.
- Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, pilnując aby owoce się nie rozpadły.
- Dosładzamy miodem do smaku i podajemy na ciepło lub na zimno.
11. Wegański i bezglutenowy piernik
SKŁADNIKI 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka owsianego 1/3 szklanki soku z marchewki lub jabłek 1/4 szklanki syropu z agawy 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego (pomijamy, jeśli używamy soku z jabłek) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki przyprawy do piernika opcjonalnie bakalie: rodzynki, żurawina, orzechy
Przygotowanie:
- Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej.
- Następnie łączymy je, dodajemy bakalie i mieszamy ciasto, aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.
- Po ostygnięciu możemy udekorować piernik lukrem. Wystarczy 1 szklankę cukru pudru wymieszać z odrobiną wody i soku z cytryny (kilka łyżek, tyle, ile będzie potrzeba do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji). Smarujemy ciasto i posypujemy kandyzowanymi owocami.
12. Bezglutenowa kutia
SKŁADNIKI 1 szklanka suchej kaszy jaglanej żurawina rodzinki suszone morele daktyle orzechy (najlepiej włoskie i laskowe) opcjonalnie: ½ szklanki maku lub gotowa masa makowa syrop z agawy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, aż woda będzie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę kaszy).
- Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zestawiamy z palnika i odstawiamy, aby kasza doszła.
- Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Suszone owoce i rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku na ok. 20-30 minut, aby zmiękły.
- Odcedzamy owoce i łączymy z kaszą jaglaną oraz masą makową, dosładzamy do smaku syropem z agawy.
13. Bezglutenowy makowiec w czekoladzie
SKŁADNIKI na jedną tortownicę o średnicy około 26 cm: Ciasto 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub cukru trzcinowego skórka otarta z ½ pomarańczy szczypta soli morskiej 2 szklanki domowej masy makowej 2 łyżki masła migdałowego Polewa 100 g gorzkiej czekolady/1 tabliczka ⅔ szklanki mleka kokosowego szczypta soli morskiej Kandyzowane pomarańcze 1 pomarańcza 1 szklanka wody 1 szklanka cukru trzcinowego Masa makowa 500 g maku 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g migdałów blanszowanych, drobno posiekanych 100 g rodzynek 100 g skórki kandyzowanej 1 szklanka syropu z agawy lub klonowego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego sok wyciśnięty z ½ pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Ciasto
- Kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę – jeśli pozostaną całe grudki kaszy, masa nie zastygnie i makowiec nie będzie się dobrze kroił.
- Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano-makową. Odstawić do ostudzenia.
Kandyzowane pomarańcze
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić na około 5 – 8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 – 40 minut.
- Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.
Polewa czekoladowa
- Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.
Masa makowa
- Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia.
- Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
- Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Makowca nie trzeba piec, ponieważ kasza jaglana wiąże ze sobą mak i skleja całe ciasto. Aby się to udało, trzeba ją bardzo dokładnie zblendować i nie zostawić całych grudek kaszy w masie – najlepiej zrobić to przy pomocy ręcznego blendera lub maszynki do mielenia. Przepisy wybrano ze następujących blogów: http://ekoquchnia.pl/ http://mortycja.com./ http://www.slowlyveggie.pl/ http://foodpornveganstyle.blogspot.com