Przepisy z herbatą matcha
Matcha latte
Składniki (1 porcja):
1 łyżeczka herbaty matcha
50 ml gorącej wody
200 ml gorącego mleka (może być też np. sojowe)
Miód
Dodatkowo:
Małe sitko
Spieniacz do mleka
PRZEPIS:
Do filiżanki wsypujemy przesianą przez sitko herbatę. Zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą wodą – 80 st.) i mieszamy, aż herbata się rozpuści. Gorące mleko spieniamy, aż powstanie pianka. Wlewamy mleko do filiżanki. Można posypać wierzch pianki szczyptą herbaty macha. Słodzimy miodem, jeśli chcemy.
Muffiny z herbatą matcha
Składniki na 24 muffiny:
Suche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki herbaty matcha
1 szklanka cukru
Płynne:
3/4 szklanki mleka
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka lub śmietany 30%
1/2 łyżki miodu naturalnego
Przepis:
W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).
Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).
Lody z herbatą matcha
Składniki:
200 ml śmietany 30% schłodzonej
1 łyżka cukru pudru/łyżeczka ksylitolu
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
1 - 2 łyżeczki proszku herbaty matcha
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka alkoholu
Przepis:
W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić. Mieszając, może powstać zawiesina z drobinkami, która w czasie miksowania się rozmiesza. Ilość herbaty zależy, jak intensywny smak chcemy otrzymać-przy tych proporcjach nie przekraczać 2 łyżeczek, bo może być zbyt mocna goryczka.
Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem (ksylitolem) do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania zbyt dużych kryształków lodu. Jeśli zapomnimy, lody będą mniej kremowe. Kilka minut przed jedzeniem lody wyjąć z zamrażarki, łatwiej będą się nakładać.
Naleśniki z herbatą matcha
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka (u mnie 2%)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka herbaty matcha
do podania: truskawki, konfitura truskawkowa i bita śmietana lub masło orzechowe
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę matcha. Całość dokładnie mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wbijamy jajko i znów dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na patelni na małej ilości oleju kokosowego z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Można podać z konfiturą truskawkową lub świeżymi truskawkami pociętymi na plasterki i porcją bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha).
Matcha classic
Herbata matcha świetnie też smakuje z wodą, miodem, cytryną, limonką. Możemy ją pić kostkami lodu lub dodając syrop limonkowy. Proporcje – według uznania J.