Właściwości zdrowotne winogron
Winogrona. Wiele osób uwielbia ich słodki smak, ale te owoce doceniane są już od tysiącleci także ze względu na swoje właściwości odżywcze. Ponoć to właśnie dzięki trunkowi z winogron Francuzi cieszą się dobrym zdrowiem. Sprawdź co warto wiedzieć na temat owoców winnego krzewu.
Czy winogrona są zdrowe?
Tak, winogrona są zdrowe, a ich spożywanie może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści. Zawarte w nich flawonoidy skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami, które wywołują nowotwory i przyspieszają proces starzenia się skóry. Obecne w owocach fitochemikalia mają obniżać ciśnienie krwi, a z kolei znajdujący się w nich resweratrol usprawnia pracę układu krwionośnego.
Winogrona są ponadto źródłem niezwykle cennego dla kobiet pierwiastka, czyli boru, który jest odpowiedzialny za regulację poziomu hormonów żeńskich. Jedząc te owoce, dbamy o zdrowie i urodę.
Jakie witaminy ma winogron?
Oprócz wspomnianych substancji odżywczych, winogrona zawierają również szereg witamin i minerałów. Obecne są w nich witaminy: C, E, A, K i witaminy z grupy B. Ponadto owoce winnego krzewu stanowią źródło: żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, selenu i fluoru. Obecne są w nich również: jod, kwas foliowy, ryboflawina i niacyna. Sięgając po winogrona, dostarczasz więc swojemu organizmowi wiele dobroczynnych składników.
Winogrona jasne czy ciemne?
Spożywanie każdej odmiany winogron przyniesie korzyści dla zdrowia, ale trzeba przyznać, że najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe. To właśnie w nich znajduje się najwięcej flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki. Ciemne owoce dostarczą nam także więcej żelaza.
Czy winogrona należy jeść z pestkami?
Zdecydowanie nie warto wyrzucać pestek winogron. Owoce najlepiej jeść w całości. W pestkach znajdują się bowiem duże ilości antyoksydantów, flawonoidów, błonnika czy melatoniny. Niektóre osoby nie przepadają jednak za jedzeniem winogron z pestkami. W takim przypadku można sięgnąć po ekstrakt z pestek winogron w postaci kapsułek lub po zmielone pestki winogron.
Jakie produkty z winogron możemy znaleźć w sklepach?
Winogrona warto spożywać w różnej postaci. Dostępne są chociażby: olej i mąka z pestek winogron, soki z winogron i rodzynki. W sprzedaży są także kosmetyki: balsamy i kremy z olejem pestek winogron czy też płyn do mycia z fitokompleksem z czerwonych winogron.
Winogrona to owoce, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i jod. Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy nadciśnienie tętnicze. Ich dobroczynne właściwości zdrowotne znane są od ponad 5 tys. lat p.n.e. Winogrona to owoce winorośli właściwej (Vitis vinifera L.), jednej z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, znanej od kilku tysięcy lat. Roślina ta pochodzi z Azji, obecnie uprawiana jest przede wszystkim w Europie (2/3 upraw). Z winogron produkowane są przetwory – wino, olej z pestek, ocet, świeże soki, rodzynki. Uprawę winorośli i produkcję wina znano już 6000 lat p.n.e. w Egipcie i 5000 lat p.n.e. w Syrii i Palestynie. Obecnie dynamicznie rozwija się gałąź turystyki winiarskiej – tzw. enoturystyki, czyli wyjazdy w rodzinne strony wina, do winnic. Popularnym kierunkiem jest Toskania. Właściwości tych niezwykłych owoców wykorzystuje dziedzina medycyny niekonwencjonalnej, zwana ampeloterapią, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a także winem. Winogrona znalazły również szerokie zastosowanie w kosmetologii. Są wykorzystywane w zabiegach odmładzających. Dlaczego te smaczne owoce winorośli są takie cenne? Oprócz witamin i minerałów, kwasów owocowych (winowy, cytrynowy, jabłkowy), zawierają najcenniejsze związki fenolowe – flawonoidy, taniny, kwertycynę, kwasy fenolowe, galokatechiny, epigalokatechiny i resweratrol. Polifenole to szeroka grupa silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę układu krążenia, wzmacniają serce, odmładzają skórę, chronią przed zmianami nowotworowymi i działają antyseptycznie. Znajdują się w pestkach, skórkach, szypułkach winogron. Szczególnie ciemne owoce słyną z ich zawartości. Najcenniejsze są winogrona ciemnofiloetowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i zawierają dużo żelaza. Najważniejszym źródłem resweratrolu, związku który hamuje rozwój procesów nowotworowych i wpływa pozytywnie na układ krwionośny są winogrona i czerwone wino. Resweratrol zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych i zamykaniu się światła naczyń krwionośnych, działa ochronnie, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, wpływa korzystnie na zdrowie cukrzyków, regulując poziom glukozy we krwi. Już kieliszek czerwonego wina (zwłaszcza odmiany Pinot Noir) ma wyższą zawartość tego związku niż jakiekolwiek warzywa, owoce czy białe wino. Jednak osoby, które dbają o linię powinny uważać z nadmierną konsumpcją owoców, ponieważ mają sporo kalorii (100 g to 69 kcal) i mają wysoki indeks glikemiczny. Kiść winogron zawiera ok. 5 kostek cukru. Natomiast zawarty w nich resweratrol wspomaga redukcję masy ciała i nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Dobroczynne właściwości umiarkowanego picia czerwonego wina zostały rozsławione przez tzw. „francuski paradoks”. Serge Renaud w latach 90. Wyjaśniał dlaczego umieralność Francuzów na choroby układu krążenia jest o wiele niższa w porównaniu z Amerykanami, które spożywają podobne ilości kwasów tłuszczowych. Wynika to z dobroczynnych własności resweratrolu zawartego w winie, które Francuzi tak chętnie spożywają do posiłków. Cenionym produktem otrzymywanym z winorośli jest olej z pestek winogron, bogaty w witaminę E i dobroczynne kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolowy. Może być z powodzeniem używany do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia. Wykorzystywany jest także do pielęgnacji skóry. W winogronach znajduje się miedź, cynk i chrom, które wpływają na elastyczność skóry. Potas decyduje o jej jędrności. Mangan i żelazo nadają cerze ładny, zdrowy koloryt. Winogrona redukują wydzielanie sebum, dlatego są wykorzystywane w kosmetykach do pielęgnacji skóry tłustej. Winogrona świetnie pasują do serów, mięsa i wina. Powinno się je jeść ze skórką i pestkami. Można je wykorzystać do przygotowania sałatki, do ciast i deserów. Nadają się na sok, a marynowane liście można użyć do przygotowania gołąbków. Dobrym uzupełnieniem diety w polifenole są suplementy – ekstrakt z pestek winogron lub zmielone pestki winogron, tzw. OPC. Rezweratrol można również używać w formie suplementu. Aneta Kopeć, Ewa Piątkowska, Teresa Leszczyńska, Renata Bieżanowska-Kopeć. Prozdrowotne właściwości resweratrolu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5-15. Joanna Kołodziejczyk, Beata Olas. Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia. Postępy fitoterapii 1/2011: 52-57. Joanna Błaszczyk, Monika Kucharczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos. Właściwości zdrowotne wina. Prace naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461/2016. „Wino a zdrowie. Francuski paradoks”, Maciej Gawlik, Agata Ogórka, „magazyn wino” nr 32, 2/2008. www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/winogrona-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odzywcze-winogron_37062.html.