Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Kilka prostych przepisów na domowy chleb

Chleb „same ziarna”

Nie zawiera mąki, drożdży, ani zakwasu

Składniki

135 g pestek słonecznika

90 g siemienia lnianego

65 g orzechów laskowych lub migdałów

145 g płatków owsianych górskich

2 łyżki jagód goji

2 łyżki nasion chia

4 łyżki łusek babki płesznik lub jajowatej

1 łyżeczka soli

1 łyżka miodu

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

350 g wody

 

Przygotowanie

  1. Wymieszać suche składniki.
  2. Dodać mokre składniki.
  3. Ponownie wymieszać.
  4. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać trochę wody.
  5. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 10 cm.
  6. Całość pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C, program „góra + dół” przez 20 minut.
  8. Następnie wyjąć z formy, przełożyć na blachę piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia chleb powinien być lekko zrumieniony.
  9. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Chleb z ciecierzycy

Zawiera mąkę z ciecierzycy, drożdże, jajka i ziarna

Składniki

250 g mąki z ciecierzycy

375 g letniej wody

7 g suchych drożdży

4 łyżki oliwy z oliwek

100 g mielonych migdałów

50 g siemienia lnianego

100 g mieszanki nasion

1 gałązka rozmarynu

½ łyżeczki soli (może być morska)

4 duże jajka

 

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 190 stopni C, program „góra + dół”.
  2. Letnią wodę wymieszać z drożdżami i oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 5 minut.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, mielone migdały, siemię lniane, pozostałe ziarna oraz sól. Na końcu dodać posiekany rozmaryn oraz roztrzepane jajka.
  4. Wymieszać i dodać wodę z drożdżami i oliwą.
  5. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masa będzie zupełnie płynna.
  6. Masę przelać do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, do czasu gdy chleb stanie się złotobrązowy.
  8. Chleb ostudzić i kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

Chleb gryczano-orkiszowy

Składniki

350 g mąki gryczanej

150 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700

1 łyżka soli

100 g słonecznika

150 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego

420 g wody

2-3 łyżki słonecznika lub innych ziaren do posypania chleba

 

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane.
  2. Pod koniec ciasto powinno być dość gęste, ale takie by można je było mieszać łyżką. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody lub mąki (jeśli będzie zbyt rzadkie).
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą.
  4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 4-5 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
  6. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
  7. Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zrumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Chleb żytni razowy 100%

Składniki na zaczyn:

60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego

200 g mąki żytniej razowej typ 2000

300 g wody

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 – 14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.

 

Składniki na ciasto właściwe:

300 g mąki żytniej razowej typ 2000

1 łyżka soli

2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, mocno palonego

120 g słonecznika

30 g sezamu

2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

cały zaczyn z dnia poprzedniego

250 g letniej wody

 

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Następnie do mąki dodać melasę, zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników. Pozostawić w misce na pół godziny.
  2. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Całość przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
  5. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30-40 minut.
  6. Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
  7. Kroić dopiero następnego dnia.

Chleb świąteczny

Składniki na zaczyn:

70 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego

120 g mąki żytniej razowej typ 2000

150 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

Składniki na ciasto właściwe:

cały zaczyn

380 g mąki pszennej typ 480 lub 550

30 g melasy z trzciny cukrowej

250 g razowego kwasu chlebowego

15 g świeżych drożdży (należy je wcześniej rozpuścić w dwóch łyżkach letniej wody)

2 łyżeczki soli

100 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich

100 suszonej żurawiny

60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w paseczki

2 łyżki nasion goji

2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki maku

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć zaczyn z mąką, melasą, kwasem chlebowym oraz rozpuszczonymi drożdżami i solą.
  2. Wyrobić ciasto. Powinno być dość luźne i wciąż lepić się do dłoni. Ciasto powinno dać się przelać do formy.
  3. Po wyrobieniu ciasta dodać do niego pozostałe składniki – orzechy, żurawinę, śliwki, jagody goji oraz kminek. Całość wymieszać jeszcze raz.
  4. Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ze względu na dodatek drożdży – ciasto rośnie dość szybko, trzeba zatem obserwować i odpowiednio wcześnie zdjąć folię (by ciasto jej nie dotknęło).
  5. Po usunięciu foli, chleb pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, do czasu gdy wyrośnie do brzegów formy.
  6. Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C, program „góra + dół”.
  8. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-45 minut.

UWAGA – chleb może się szybko przypalać z wierzchu. Jeśli po ok. 20 minutach skórka będzie już mocno przypieczona – można chleb przykryć folią aluminiową i piec dalej.

  1. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb z formy, odkleić papier i ponownie wstawić do piekarnika – już bez formy i jeszcze go dopiec. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

 

 

Przepisy pochodzą ze strony: przepisnachleb.pl. Tam znajdziecie też Państwo przepisy na zakwas.