Kilka prostych przepisów na domowy chleb
Chleb „same ziarna”
Nie zawiera mąki, drożdży, ani zakwasu
Składniki
135 g pestek słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów
145 g płatków owsianych górskich
2 łyżki jagód goji
2 łyżki nasion chia
4 łyżki łusek babki płesznik lub jajowatej
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 g wody
Przygotowanie
- Wymieszać suche składniki.
- Dodać mokre składniki.
- Ponownie wymieszać.
- Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać trochę wody.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 10 cm.
- Całość pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C, program „góra + dół” przez 20 minut.
- Następnie wyjąć z formy, przełożyć na blachę piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia chleb powinien być lekko zrumieniony.
- Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Chleb z ciecierzycy
Zawiera mąkę z ciecierzycy, drożdże, jajka i ziarna
Składniki
250 g mąki z ciecierzycy
375 g letniej wody
7 g suchych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g mielonych migdałów
50 g siemienia lnianego
100 g mieszanki nasion
1 gałązka rozmarynu
½ łyżeczki soli (może być morska)
4 duże jajka
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 190 stopni C, program „góra + dół”.
- Letnią wodę wymieszać z drożdżami i oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 5 minut.
- W dużej misce wymieszać mąkę, mielone migdały, siemię lniane, pozostałe ziarna oraz sól. Na końcu dodać posiekany rozmaryn oraz roztrzepane jajka.
- Wymieszać i dodać wodę z drożdżami i oliwą.
- Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masa będzie zupełnie płynna.
- Masę przelać do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, do czasu gdy chleb stanie się złotobrązowy.
- Chleb ostudzić i kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Chleb gryczano-orkiszowy
Składniki
350 g mąki gryczanej
150 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700
1 łyżka soli
100 g słonecznika
150 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
420 g wody
2-3 łyżki słonecznika lub innych ziaren do posypania chleba
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane.
- Pod koniec ciasto powinno być dość gęste, ale takie by można je było mieszać łyżką. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody lub mąki (jeśli będzie zbyt rzadkie).
- Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 4-5 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
- Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
- Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zrumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb żytni razowy 100%
Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 – 14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, mocno palonego
120 g słonecznika
30 g sezamu
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
cały zaczyn z dnia poprzedniego
250 g letniej wody
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Następnie do mąki dodać melasę, zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników. Pozostawić w misce na pół godziny.
- Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
- Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30-40 minut.
- Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
- Kroić dopiero następnego dnia.
Chleb świąteczny
Składniki na zaczyn:
70 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
120 g mąki żytniej razowej typ 2000
150 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
380 g mąki pszennej typ 480 lub 550
30 g melasy z trzciny cukrowej
250 g razowego kwasu chlebowego
15 g świeżych drożdży (należy je wcześniej rozpuścić w dwóch łyżkach letniej wody)
2 łyżeczki soli
100 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich
100 suszonej żurawiny
60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w paseczki
2 łyżki nasion goji
2 łyżeczki kminku
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki maku
Przygotowanie
- W dużej misce połączyć zaczyn z mąką, melasą, kwasem chlebowym oraz rozpuszczonymi drożdżami i solą.
- Wyrobić ciasto. Powinno być dość luźne i wciąż lepić się do dłoni. Ciasto powinno dać się przelać do formy.
- Po wyrobieniu ciasta dodać do niego pozostałe składniki – orzechy, żurawinę, śliwki, jagody goji oraz kminek. Całość wymieszać jeszcze raz.
- Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ze względu na dodatek drożdży – ciasto rośnie dość szybko, trzeba zatem obserwować i odpowiednio wcześnie zdjąć folię (by ciasto jej nie dotknęło).
- Po usunięciu foli, chleb pozostawić jeszcze do wyrośnięcia, do czasu gdy wyrośnie do brzegów formy.
- Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C, program „góra + dół”.
- Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-45 minut.
UWAGA – chleb może się szybko przypalać z wierzchu. Jeśli po ok. 20 minutach skórka będzie już mocno przypieczona – można chleb przykryć folią aluminiową i piec dalej.
- Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb z formy, odkleić papier i ponownie wstawić do piekarnika – już bez formy i jeszcze go dopiec. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Przepisy pochodzą ze strony: przepisnachleb.pl. Tam znajdziecie też Państwo przepisy na zakwas.