Ksylitol – samo zdrowie!
Ksylitol – samo zdrowie!
Ksylitol to bezpieczny naturalny środek słodzący pozyskiwany najczęściej z drewna brzóz, nazywany cukrem brzozowym. Występuje on również w owocach, jagodach, malinach i grzybach.
Chociaż ksylitol nazywany jest cukrem, to pod względem chemicznym należy do alkoholi a nie do węglowodanów, jak np. sacharoza popularnie stosowana do słodzenia.
Ksylitol jest białą krystaliczną substancją, smakuje jak cukier puder, posiada słodki smak i nie prowadzi mimo, że jest alkoholem do upojenia alkoholowego u osób, które go spożywają. Jest mniej energetyczny od sacharozy, ponieważ zawiera do 40% mniej kalorii i 9 razy niższy indeks glikemiczny.
Cukier brzozowy (ksylitol) ma wiele zalet:
- posiada zasadotwórczy charakter, nie zakwasza organizmu
- hamuje rozwój bakterii, grzybów chorobotwórczych i komórek rakowych
- zapobiega próchnicy zębów i przeziębieniom
- ułatwia przyswajanie wapnia i magnezu
- rozgrzewa narządy wewnętrzne
- stosuje się go również zewnętrznie, ponieważ przyspiesza gojenie się ran.
Klasyczny cukier - sacharoza pozyskiwana z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej jest:
- kwasotwórcza, prowadzi do zakwaszenia organizmu
- odżywia bakterie i komórki rakowe
- ułatwia rozwój grzybów chorobotwórczych w organizmie
- energetycznie wychładza narządy wewnętrzne
- przyspiesza proces starzenia się organizmu
Serwis edukacyjno-informacyjny:
- spożywanie ksylitolu przez dorosłych należy zacząć od dawki ½ łyżeczki (około 2,5 g) 1 x na dobę i stopniowo ją zwiększać do 3 x na dobę
- zalecana dawka dla człowieka dorosłego to 40 g na dobę (8 łyżeczek od herbaty) i taką dawkę należy stosować po 5-6 dniach od pierwszego spożycia ksylitolu
- spożywanie dużych ilości ksylitolu bez stopniowego przyzwyczajenia się do niego może spowodować łagodne rozwolnienie, ponieważ organizm stopniowo wydziela enzym niezbędny do jego trawienia
- dzieciom należy podawać dawki odpowiednio mniejsze, proporcjonalne do masy ciała, zaczynając od 1 g/dobę do max. 15 g/dobę
- w diecie dzieci należy koniecznie zastąpić biały cukier (buraczany, trzcinowy) ksylitolem. W ten sposób zapobiegniemy lub ograniczymy występowanie u nich próchnicy, przeziębień i alergii
- ksylitol można stosować również do produkcji dżemów i pieczenia ciast, ponieważ jest on odporny na obróbkę termiczną.
Najwygodniejszy do spożywania przez dzieci jest ksylitol w postaci „cuksów” o różnych smakach http://www.aleeko.pl/szukaj/?pn=cuksy+ksylitol+
http://www.aleeko.pl/szukaj/?pn=ksylitol+
Opracowanie na podstawie książki „Na zdrowie” – autor: Jan Pokrzywka i Filip Żurakowski, Wydawnictwo Helion – 2014.