Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Przepisy z nasionami "Chia"

Owsianka z „Chia”

- 50 g płatków owsianych

- 250 ml wody

- łyżeczka nasion „Chia”

- orzechy, rodzynki, świeże owoce

Wodę z płatkami owsianymi oraz nasionami wlać do małego garnka i zagotować, stale mieszając. Gotować na małym ogniu przez 1-3 minuty, aż powstanie papka.

Wlać papkę do miski i udekorować według uznania. Do słodzenia letniej owsianki świetnie nadaje się miód.

Sałatka pomidorowa z pastą

- 6-8 dużych pomidorów

- łyżka świeżych ziół: bazylii, oregano, szczypiorku i pietruszki

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1 czerwona papryka

- ¼ szklanki oliwy z oliwek

- ¼ żelu „Chia”

- sól i pieprz

Zmieszać zioła, żel „Chia”, oliwę z oliwek oraz paprykę i zmiksować. Polać pokrojone na kawałki pomidory i pozostawić na 3-4 godziny. Podawać po dodaniu ciepłej lub zimnej pasty.

Zupa ziemniaczana z rukolą

- 800 g ziemniaków

- 2 ząbki czosnku

- 150 g rukoli

- 1,5 l bulionu warzywnego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- łyżka żelu „Chia”

- sól i pieprz

- 1 porcja parmezanu

Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Obrać czosnek i posiekać. Umyć rukolę, odsączyć i drobno pokroić.

Podgrzać bulion warzywny i dogotowywać w nim ziemniaki oraz czosnek przez mniej więcej 15 minut. Dodać rukolę i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować, dodać żel „Chia” i oliwę. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą i udekorować porcje startym parmezanem.

Warzywa na patelnię

- 1 bakłażan

- 1 cukinia

- 2 czerwone papryki

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 300 g pomidorów

- 2łyżki prażonych nasion „Chia”

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

- świeży rozmaryn

- sól i pieprz

Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Umyć i oczyścić warzywa. Wszystko pokroić w kawałki wielkości 2 cm. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć kolejno czosnek i cebulę, następnie bakłażana i cukinię. Na koniec dodać pomidory i paprykę. Doprawić solą i pieprzem oraz dopełnić octem balsamicznym. Dodać posikany rozmaryn i na koniec prażone nasiona „Chia”. Można podawać z ryżem.

Lody bananowo-czekoladowe

- 1 banan

- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku

- łyżeczka nasion „Chia”

- 3-4 łyżki mleka

Zmiksować wszystkie składniki i nakładać gładką masę do pucharków. Zamrozić. Można też użyć musu orzechowego. Wtedy trzeba jednak dodać jedną łyżkę mleka.

 

 

Przepisy pochodzą z książki Barbary Simonsohn pt.” Nasiona Chia. Aztecki sekret zdrowia”. Wyd. Vital, 2015.