Przepisy z nasionami "Chia"
Owsianka z „Chia”
- 50 g płatków owsianych
- 250 ml wody
- łyżeczka nasion „Chia”
- orzechy, rodzynki, świeże owoce
Wodę z płatkami owsianymi oraz nasionami wlać do małego garnka i zagotować, stale mieszając. Gotować na małym ogniu przez 1-3 minuty, aż powstanie papka.
Wlać papkę do miski i udekorować według uznania. Do słodzenia letniej owsianki świetnie nadaje się miód.
Sałatka pomidorowa z pastą
- 6-8 dużych pomidorów
- łyżka świeżych ziół: bazylii, oregano, szczypiorku i pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 czerwona papryka
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ żelu „Chia”
- sól i pieprz
Zmieszać zioła, żel „Chia”, oliwę z oliwek oraz paprykę i zmiksować. Polać pokrojone na kawałki pomidory i pozostawić na 3-4 godziny. Podawać po dodaniu ciepłej lub zimnej pasty.
Zupa ziemniaczana z rukolą
- 800 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 150 g rukoli
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka żelu „Chia”
- sól i pieprz
- 1 porcja parmezanu
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Obrać czosnek i posiekać. Umyć rukolę, odsączyć i drobno pokroić.
Podgrzać bulion warzywny i dogotowywać w nim ziemniaki oraz czosnek przez mniej więcej 15 minut. Dodać rukolę i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować, dodać żel „Chia” i oliwę. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą i udekorować porcje startym parmezanem.
Warzywa na patelnię
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pomidorów
- 2łyżki prażonych nasion „Chia”
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Umyć i oczyścić warzywa. Wszystko pokroić w kawałki wielkości 2 cm. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć kolejno czosnek i cebulę, następnie bakłażana i cukinię. Na koniec dodać pomidory i paprykę. Doprawić solą i pieprzem oraz dopełnić octem balsamicznym. Dodać posikany rozmaryn i na koniec prażone nasiona „Chia”. Można podawać z ryżem.
Lody bananowo-czekoladowe
- 1 banan
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
- łyżeczka nasion „Chia”
- 3-4 łyżki mleka
Zmiksować wszystkie składniki i nakładać gładką masę do pucharków. Zamrozić. Można też użyć musu orzechowego. Wtedy trzeba jednak dodać jedną łyżkę mleka.
Przepisy pochodzą z książki Barbary Simonsohn pt.” Nasiona Chia. Aztecki sekret zdrowia”. Wyd. Vital, 2015.