Aztecki sekret zdrowia – dobry dla zdrowia każdego z nas
Aztecki sekret zdrowia – dobry dla zdrowia każdego z nas
x1 Nasiona szałwii hiszpańskiej „Chia” to najlepszy produkt w tzw. superżywności. Nasiona te są jadalne i wyjątkowe ze względu na skoncentrowanie wielu składników pokarmowych takich, jak:
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6
- wielocukry i aminokwasy
- przeciwutleniacze (flawony, kwasy fenolowe)
- witaminy E, C, A (beta-karoten) oraz witaminy z grupy B
- błonnik i aminokwasy egzogenne
- wapń, magnez, sód, żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, bor
„Chia” jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika, zawarte w nasionach kwasy omega 3 i omega 6 występują w najkorzystniejszej dla organizmu proporcji 3:1.
Dlatego nasiona „Chia” dobre są dla:
- serca i naczyń krwionośnych
- chorych na cukrzycę
- kości (zadbają o ich gęstość) i zdrowych stawów
- ludzi mających problemy z nadwagą
- jelit i układu pokarmowego
- osób z chorobami nowotworowymi, w profilaktyce nowotworów
- chowania dobrego nastroju i sprawnego umysłu zarówno u ludzi młodych, jak i w podeszłym wieku.
Superżywność „Chia” tym różni się od modnej żywności funkcjonalnej, że zawiera w nasionach życiodajne składniki przedstawione powyżej. Żywność funkcjonalna to produkt, który zawiera jeden lub dwa składniki uważane za korzystne dla zdrowia człowieka, np. jogurt z bakteriami probiotycznymi lub produkt spożywczy z witaminą A i D.
Życiodajne składniki obecne w nasionach „Chia” stanowią również zastosowanie w profilaktyce syndromu „wypalenia organizmu”. Objawy syndromu to:
- brak energii, bóle głowy, podatność na infekcję
- problemy z zasypianiem, ataki paniki
- problemy z sercem i układem krwionośnym
- dolegliwości jelitowe, np. biegunka, zapalenie jelit
Nasiona „Chia” cechuje długi, do trzech lat okres spożycia (nie jełczeją w przeciwieństwie do nasion lnu). Dawkowanie 3 x dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.
Zapraszamy do działu „Przepisy”, gdzie znajdą Państwo kilka kulinarnych pomysłów z wykorzystaniem tych nasion.
x1 Szałwia hiszpańska „Chia” należy do roślin oleistych i jest gatunkiem dziś uprawianym w Meksyku, Argentynie, Kolumbii, Peru, Boliwii, a także w Australii, na południu Stanów Zjednoczonych.