Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Domowe leki na poprawienie odporności

mniszek

Naturalne leki z roślin są alternatywą dla tych wszystkich, które możemy spotkać z aptece. W dobie wszechobecnych antybiotyków, które nie tylko niszczą naturalną florę jelitową, ale są często nieskuteczne ze względu na coraz większą oporność szczepów bakterii, warto samemu zrobić, na przykład syropy, które sprawdzą się zimą czy jesienią. O tej porze roku większość roślin jest powszechnie dostępna.

Syrop z mniszka

- kwiaty mniszka (około 300 sztuk)

- 1 kg cukru (lub miód)

- 0,5 l wody

- sok z cytryny

Przygotowanie:

Kwiaty mniszka płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 l wody. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy kwiaty i gotujemy sam wywar, dosypujemy cukier cały czas mieszając, aby się rozpuścił, Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy o.20-30 minut na dużym ogniu intensywnie mieszając. Gdy syrop zgęstnieje, syrop jest gotowy. Przelewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.

 

Syrop z pędów sosny

Doskonały lek na przeziębienie i kaszel. Bardzo ważna jest jakość pędów, które zbieramy na przełomie kwietnia i maja. Pędy powinny być krótsze niż 12 cm.

- litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrosty z ostatniego roku)

- cukier

- woda

Przygotowanie:

Pędy delikatnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Można także je ugnieść drewnianym tłuczkiem, aby łatwiej puściły sok. W słoiku układamy na przemian warstwy pędów (3 cm) i cukru (4 łyżeczki). Na koniec można dodać odrobinę wody. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop.

 

Sok z czarnego bzu

- 1 kg owoców czarnego bzu

- litr wody

- miód

Przygotowanie:

Owoce gotujemy przez 5 minut. Następne przeciskamy przez sitko albo gazę. Do soku dodajemy miód (1 część miodu na 10 części soku) i gotujemy przez kilka minut. Następnie przelewamy do butelek.

 

Wino z aloesu

Napój ten wzmacnia organizm i pobudza do pracy system odpornościowy.

- 250 g liści aloesu

- 0,25 l czerwonego wina

- 250 g miodu

Przygotowanie:

Liście dokładnie myjemy i wkładamy na tydzień do lodówki. Następnie kroimy na kawałki i miksujemy na miazgę, mieszamy z czerwonym winem i 250 g miodu. Zostawiamy na 5 dni w naczyniu, po tym czasie przecedzamy przez gęste sitko, wlewamy do butelki i wkładamy do lodówki. Pijemy po łyżeczce dwa razy dziennie.

 

Odwar z jeżówki

Oprócz właściwości wzmacniających organizm, posiada także działanie wspomagające chemioterapię.

- łyżka suszonych korzeni jeżówki

- 0,3 l wody

Przygotowanie:

Umyte i rozdrobione korzenie gotujemy w garnku przez 10-15 minut. Po wystudzeniu przelewamy do słoików. Pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki, gdy czujemy się przeziębieni.