Wiosenna sałatka z rukolą
Wiosną możemy odczuwać większą chęć na witaminy. Rukola (inaczej rokietta siewna) ma lekko orzechowy pikantny smak i właściwości prozdrowotne. Zawiera witaminy A, B, C oraz K, które wzmacniają, tonizują i regenerują komórki organizmu. Ponadto zawiera dużo żelaza i wapnia. Rukola wspiera procesy trawienne: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, zwalcza nadkwaśność, a tym samym pomaga przy wrzodach żołądka. Jest pomocna przy wzdęciach, zgadze i bólach brzucha. Zawiera substancje zwane glukozynolami, które działają antynowotworowo - szczególnie w profilaktyce raka niektórych narządów wewnętrznych (płuc, sutka, trzustki, jelita grubego, prostaty).
Proponujemy Państwu bardzo szybką i prostą sałatkę, którą mogą Państwo zabrać do pracy.
Składniki:
- rukola
- suszone pomidory (1/3 słoika lub kilka sztuk z torebki-wcześniej namoczyć) lub świeże pomidorki koktajlowe
- ser pleśniowy niebieski
- kiełki
- ziarna słonecznika (1/2 szklanki)
Przyrządzanie:
Rukolę umyć, pomidory i ser pokroić na mniejsze kawałki, składniki połączyć i polać oliwą z oliwek.
Smacznego!