Wegański czekoladowy krem z awokado i daktylami
Na osłodę proponujemy bardzo prostu deser, który potrafi zrobić każdy. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Trzeba jednak pamiętać, że owoc ten jest bardzo kaloryczny.
Potrzebne będą:
- duże, dojrzałe awokado (Najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie, czy owoc jest dojrzały, jest delikatne naciśnięcie jego skórki-jeśli po naciśnięciu, awokado jest sprężyste i miękkie, to znaczy, że jest ono gotowe do spożycia. Jeśli skórka wraca do poprzedniego stanu po naciśnięciu, to awokado jest w sam raz do spożycia. Natomiast jeśli naciśnięte miejsce nie wraca do swojego kształtu, oznacza to, że awokado jest już przejrzałe. Dojrzały owoc zazwyczaj jest ciemnozielonego koloru.
- 1-2 łyżki kakao
- 2-4 wcześniej namoczone daktyle
- odrobina mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego)
Przygotowanie:
Blendujemy awokado z resztą składników. Możemy również dodać również inne składniki: wiórki kokosowe, cynamon czy orzechy.