Przepis na zapiekankę z bakłażana (Parmigiana di melanzane)
Przepis znany jest w całych Włoszech, ale wywodzi się z południa kraju. Parmigiana w neapolitańskim domu podawana jest obowiązkowo do prawie każdego uroczystego, niedzielnego czy świątecznego obiadu.
Składniki (4-6 osób):
1 kg bakłażanów
1 kg świeżych pomidorów (ewentualnie włoska passata)
pęczek świeżej bazylii
100 g świeżo startego parmezanu
300 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, odrobina cukru
Przygotowanie:
Umyć bakłażany, usunąć szypułki, pokroić w 1 centymetrowe plastry, posolić, położyć na talerzu na godzinę i obciążyć moździerzem lub miską z wodą. Ma to na celu usunięcie goryczki z bakłażanów.
Sos pomidorowy: sparzyć pomidory gorącą wodą, pokroić na kawałki. W średniej wielkości garnku podgrzać 2 łyżki oliwy razem z wyciśniętym czosnkiem, lekko podsmażyć, dodać pomidory. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut do uzyskania aksamitnej konsystencji, posolić, można dodać odrobinę cukru i pieprz. Ostawić na bok i dodać trochę posiekanej bazylii.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Opłukać plastry bakłażana z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć plastry na złoty kolor. Kłaść na papierowy ręcznik i odsączać. Pokroić mozzarellę w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę bakłażanów, posypać parmezanem, ułożyć warstwę mozzarelli, posypać bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i zalać warstwą sosu pomidorowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę bakłażanów i pozostałe składniki w takiej samej kolejności. Ostatnia ma być warstwa sosu pomidorowego, posypać warstwą parmezanu. Piec zapiekankę w temperaturze 180 st. przez 45 minut.
Smacznego!