Rozgrzewające risotto
Gdy za oknem wietrznie, deszczowo i pochmurno, polecamy coś ciepłego na rozgrzanie - risotto z brązowego ryżu z warzywami, pieczarkami i kurczakiem. Poniżej zamieszczamy przepis.
Propozycja podania risotto
Składniki:
- torebka brązowego ryżu
- pięć pieczarek
- pół papryki
- połowa cukinii
- pół piersi z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- pół małej cebuli
- curry, ostra papryka, kurkuma
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy curry, ostrą papryką, kurkumą, solą i podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię, imbir kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy pestki i siekamy drobno. Wyciskamy czosnek. Wszystko dorzucamy na patelnię i podsmażamy. W tym czasie gotujemy ryż (40 minut). Następnie wsypujemy na patelnię i wszystko razem mieszamy. Dodajemy przyprawy według uznania.
Smacznego :)