Zapominany gorzki smak
Wiedza o właściwościach produktów posiadających gorzki smak, została dawno zapomniana. Dziś odczucie goryczy jest zastępowane przez powszechnie występujący smak słodki, który pobudza organizm do wydzielania większej ilości insuliny, co w konsekwencji powoduje zwiększony apetyt. Dlatego wzrasta liczba osób cierpiących na otyłość, cukrzycę i inne choroby układu trawiennego. Źródłem tzw. goryczek, będących wtórnymi substancjami roślinnymi są zioła. Receptory gorzkiego smaku znajdują się na języku, ale także w jądrach i w układzie oddechowym (płuca, oskrzela). O dobroczynnym działaniu gorzkich ziół pisała już św. Hildegarda z Binden (1098-1179), która stosowała je w celach leczniczych. Jakie mają znaczenie dla naszego organizmu? Gorzkie zioła mają działanie wyszczuplające ze względu na zmniejszenie apetytu na słodycze. Aktywują wątrobę, woreczek żółciowy i trzustkę do szybszego i dokładniejszego trawienia. Oczyszczają również jelita, stymulując ich prawidłową pracę. Organizm produkuje więcej leptyny – hormonu wytwarzanego w podskórnej tkance tłuszczowej. Spożywanie goryczek normalizuje jej poziom, nie dopuszczając do nadmiernej produkcji tkanki tłuszczowej w organizmie, a nawet jej redukcję. Ponadto regulują działanie greliny – „hormonu głodu”. Już pół godziny po spożyciu goryczek poziom greliny spada, pokarm pozostaje dłużej w żołądku, powodując uczucie sytości. Goryczki wspomagają trawienie. Są niezastąpione przy problemach trawiennych, np. wzdęciach, zgadze, uczuciu sytości. Wspomagają pracę całego układu trawiennego, począwszy od żołądka i wątroby, przez trzustkę, aż do jelit. Ich działanie zaczyna się już na języku, gdzie po zjedzeniu czegoś gorzkiego błony śluzowe kubków smakowych kurczą się, a potem rozszerzają i stają się aktywne. Potem gorzki smak pobudza wytwarzanie soków trawiennych i wydzielenie większej ilości enzymów, co przeciwdziała problemom z trawieniem. Gorzkie składniki roślinne wzmacniają system immunologiczny, dzięki wzmocnieniu błon śluzowych żołądka i jelit – najważniejszych barier immunologicznych naszego organizmu. Goryczki wspomagają odtruwające działanie wątroby i regulują procesy trawienne. To wszystko przyczynia się do skuteczniejszego usuwania toksyn, niestrawionych resztek pokarmu, wirusów, bakterii i grzybów z naszego organizmu. Działają silnie zasadowo, odkwaszając organizm. Poza układem trawiennym, wzmacniają układ oddechowy, krążenia, moczowy i narządy ruchu. W których ziołach występują goryczki? Wymieniamy kilka z nich, które wyróżniają się dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie:
- - Cykoria podróżnik
- - Karczoch zwyczajny
- - Mniszek lekarski - Pokrzywa zwyczajna - Korzeń goryczki - Korzeń arcydzięgla litwora - Czystek - Galanga - Kurkuma - Ostropest plamisty
- - Pięciornik kurze ziele
My polecamy mieszankę gorzkich ziół oraz warzyw i owoców URBITTER, która jest najprostszą i najbardziej skuteczną formą dostarczenia ich do organizmu. Pod wpływem gorącej wody zostają uwolnione związki zawarte w zestawie wyselekcjonowanych składników: cykorii, mniszka, skórki gorzkiej pomarańczy, kawałków jabłka, liści dzikiego karczocha i pokrzywy. Źródła: http://madamwie.pl/jakie-naturalne-gorzkie-ziola-dzialaja-na-zdrowie-antywirusowe/ http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=455&Itemid=1