Brązowy ryż z grzybami leśnymi
Sezon na grzyby w pełni, więc dzisiaj proponujemy pyszne risotto z grzybami leśnymi. Poniżej przedstawiamy przepis.
Składniki:
- 1,5-2 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 łyżeczki roztartego tymianku
- 0,5 łyżeczki roztartej bazylii
- sól morska
- 3 łyżki masła
- 200 g brązowego ryżu
- 500 g zmieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki, koźlarze) albo grzybów shiitake (będzie jeszcze zdrowiej ;)
- 1 cebula
- biały pieprz
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepis na ryż z grzybami leśnymi
Przygotowanie:
Zagotować 1-1,5 łyżki bulionu z tymiankiem, bazylią, solą i łyżeczką masła. Do wrzącego bulionu wrzucić umyty ryż, przykryć, doprowadzić do wrzenia, a późniejj trzymać na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w grube plasterki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. W rondlu stopić 1,5 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć na dość dużym ogniu, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ryżem i pozostałym bulionem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wypełnić przygotowanym ryżem, szczelnie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.