Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Brązowy ryż z grzybami leśnymi

Sezon na grzyby w pełni, więc dzisiaj proponujemy pyszne risotto z grzybami leśnymi. Poniżej przedstawiamy przepis.

Składniki:

- 1,5-2 szklanki bulionu drobiowego

- 0,5 łyżeczki roztartego tymianku

- 0,5 łyżeczki roztartej  bazylii

- sól morska

- 3 łyżki masła

- 200 g brązowego ryżu

- 500 g zmieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki, koźlarze) albo grzybów shiitake (będzie jeszcze zdrowiej ;)

- 1 cebula

- biały pieprz

- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

przepis-na-ciemny-ryz-z-grzybami

Przepis na ryż z grzybami leśnymi

 

Przygotowanie:

Zagotować 1-1,5 łyżki bulionu z tymiankiem, bazylią, solą i łyżeczką masła. Do wrzącego bulionu wrzucić umyty ryż, przykryć, doprowadzić do wrzenia, a późniejj trzymać na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w grube plasterki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. W rondlu stopić 1,5 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć na dość dużym ogniu, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ryżem i pozostałym bulionem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wypełnić przygotowanym ryżem, szczelnie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.