Domowe batoniki musli
Takie batoniki sprawdzą się jako zdrowa przekąska, zwłaszcza dla osób dbających o linię i dzieci :-). Ich wykonanie nie jest trudne, a mamy pewność, że nie mają żadnych konserwantów i polepszaczy. Smacznego!
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki nasion sezamu
1/2 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki nasion słonecznika
½ szklanki otrębów pszenicznych
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki pistacji
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynek
1/3 szklanki suszonych moreli
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki miodu
papier do pieczenia
Wykonanie:
Orzeszki i pestki prażymy na suchej patelni, aby stały się bardziej chrupiące. Suszone owoce kroimy na małe kawałeczki. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki w dużej misce i zalewamy podgrzanym w rondelku miodem. Wszystkie składniki wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na małe batoniki.