Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Domowe batoniki musli

Takie batoniki sprawdzą się jako zdrowa przekąska, zwłaszcza dla osób dbających o linię i dzieci :-). Ich wykonanie nie jest trudne, a mamy pewność, że nie mają żadnych konserwantów i polepszaczy. Smacznego!

platki-owsiane             plus      miod
Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki nasion sezamu

1/2 szklanki nasion dyni

1/2 szklanki nasion słonecznika

½ szklanki otrębów pszenicznych

1/3 szklanki orzechów nerkowca

1/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki pistacji

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka rodzynek

1/3 szklanki suszonych moreli

1/3 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki miodu

papier do pieczenia

Wykonanie:

Orzeszki i pestki prażymy na suchej patelni, aby stały się bardziej chrupiące. Suszone owoce kroimy na małe kawałeczki. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki w dużej misce i zalewamy podgrzanym w rondelku miodem. Wszystkie składniki wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na małe batoniki.