Tel: 602 490 100     |    Do darmowej dostawy zostało: 499,00 zł

Ekologiczne warzywa i owoce - naturalne wzmocnienie odporności.

      Zdrowa i ekologiczna dieta zawsze dąży ku prostocie i naturalności. Bywa dostosowana do określonych pór roku, uwzględniając sezonowość dojrzewania różnych roślin. Czy truskawki w styczniu mogą być naturalne i zdrowe? Przyzwyczajeni jesteśmy by dać się zwodzić efektownie wyglądającym, dorodnym, błyszczącym owocom i warzywom, bez najmniejszej wady. Tymczasem właśnie te mniej wyrośnięte, z naturalnymi plamkami i mniej lśniące, najczęściej okazują się smaczniejsze. Dlaczego? - gdyż są naturalne, niewoskowane, niespryskiwane substancjami konserwującymi, które miałyby przedłużać ich żywotność (zwłaszcza podczas często kilkudniowego transportu). Należy wiedzieć, że wiele owoców, które wędrują do nas z dalekich, ciepłych krajów, zrywanych jest jeszcze niedojrzałych... Trudno więc dziwić się, że nie zawierają takiej ilości naturalnych cukrów, jak owoce dojrzewające na słońcu. Wyglądają idealnie, ale na tym kończy się ich efektowność. Smaku bowiem nie da się oszukać...

  ekologiczne-jablka

Obecnie na rynku dominuje żywność konwencjonalna, oparta na syntetycznych środkach produkcji - nawozach, pestycydach. Azotyny i azotany gromadzą się w roślinach wskutek nawożenia mineralnego i przy wysokim stężeniu i dłuższym okresie spożywania powodują nowotwory układu pokarmowego.
Rośliny dojrzewające w sposób naturalny zawierają więcej cennych dla zdrowia składników: minerałów, witamin, węglowodanów, olejków eterycznych. Składniki te występują w korzystniejszej  proporcji, a to ułatwia ich przyswajanie przez organizm.

Pamiętajmy również, że nie zawsze czyste i zapakowane znaczy lepsze. Praktyka mycia i foliowania warzyw obniża ich walory odżywcze. Warstwa ziemi pozostawiana na warzywach ma znaczenie ochronne. Zabezpiecza ona bowiem cenne substancje znajdujące się pod skórką przed szkodliwym działaniem światła.

Ekologiczne warzywa i owoce  zawierają:

-więcej witaminy C (papryka, pomidory, jabłka, czarne porzeczki, ziemniaki),
-więcej beta-karotenu, naturalnych cukrów (marchew, papryka, pomidory, dynia, jabłka),
-więcej  polifenoli  (silnych substancji przeciwnowotworowych).

Warzywa i owoce ekologiczne to zdrowie i witalność dla całej rodziny!