BLOG Aleeko > Ciekawostki
Flawonoidy w naszej diecie i ich dobroczynny wpływ na zdrowie
Flawonoidy to organiczne związki polifenolowe występujące bardzo często w roślinach ...
Czytaj więcejPrzegląd i zastosowanie olejów roślinnych w kuchni
Tłuszcze obok węglowodanów i białek są podstawowym składnikiem naszej diety. ...
Czytaj więcejDlaczego warto zrezygnować z picia coli?
Szczególnie teraz, latem, sięgamy częściej po napoje gazowane, spośród których najbardziej popularne ...
Czytaj więcejDlaczego warto spożywać konopie siewne?
źródło obrazu: wikipedia Konopie są uważane przez czołowych lekarzy ...
Czytaj więcejZasady przetwórstwa ekologicznego
W produkcji ekologicznej obowiązuje zasada przetwarzania surowców tylko w niezbędnym stopniu, ...
Czytaj więcejTechnologie stosowane w przetwórstwie surowców z rolnictwa ekologicznego
Technologie przetwarzania dobiera się tak, by utrzymać tzw. „pierwotność produktu”, tj. ...
Czytaj więcejEkologiczne warzywa i owoce - naturalne wzmocnienie odporności.
Zdrowa i ekologiczna dieta zawsze dąży ku prostocie i naturalności. Bywa ...
Czytaj więcejDlaczego tak ważna jest równowaga kwasowo-zasadowa naszego organizmu?
Każdy żywy organizm, aby prawidłowo funkcjonować dąży do utrzymania w swoim wnętrzu ...
Czytaj więcejGluten - nie taki straszny
Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Pod nazwą „gluten” ukrywa się ...
Czytaj więcejGranat - niezwykły owoc
Granatowiec właściwy jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Starożytnym Egipcie ...
Czytaj więcejZdrowie na talerzu, czyli co, jak i ile jeść, żeby być zdrowym?
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na ...
Czytaj więcej